ΚΟΙΝΩΝΙΑ
27/11/2014 04:52 EET | Updated 27/11/2014 12:31 EET

Πρώην βουλευτής φέρεται ως εγκέφαλος σπείρας πλαστών διαθηκών

Eurokinissi

Ακίνητα αξίας 1.300.000 ευρώ είχε ιδιοποιηθεί το κύκλωμα που εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. γιατί πλαστογραφούσε διαθήκες μοναχικών και εύπορων ανθρώπων μετά το θάνατό τους.

Ένας από τους «πρωταγωνιστές» είναι πρώην βουλευτής, ενώ συνολικά εμπλέκονται στην υπόθεση δέκα άτομα, εκ των οποίων εφτά συνελήφθησαν.

Τα μέλη του κυκλώματος είχαν καταφέρει να πάρουν συνολικά 12 ακίνητα (διαμερίσματα, καταστήματα και εξοχικές κατοικίες) στην Αθήνα, τον Πειραιά, το Λουτράκι και το Κορωπί.

Κάποια από τα ακίνητα μεγάλης αξίας ανήκαν σε δύο αδέρφια που πέθαναν αιφνιδίως το 2006 και το 2008 αντίστοιχα στην Αθήνα. Η συνολική αξία της εν λόγω ακίνητης περιουσίας εκτιμάται ότι υπερβαίνει το ποσό του 1.300.000 ευρώ. Από τα ακίνητα αυτά, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης πούλησαν σε ανυποψίαστους αγοραστές, ένα διαμέρισμα 100 τ.μ., στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και ένα δεύτερο διαμέρισμα 81 τ.μ., στο Κουκάκι.

Επιπλέον, οι δράστες αποπειράθηκαν ανεπιτυχώς να ιδιοποιηθούν τραπεζικές καταθέσεις των δύο θανόντων, ύψους 480.000 ευρώ.

Όπως προκύπτει από την αστυνομική έρευνα για τη μεθοδολογία της οργάνωσης, οι δράστες αφού πληροφορούνταν τον θάνατο εύπορων ατόμων, τα οποία συνήθως δεν είχαν σύζυγο ή παιδιά, προέβαιναν αρχικά στην κατάρτιση πλαστών ιδιόγραφων διαθηκών.

Μετά τις προσκόμιζαν στα αρμόδια Πρωτοδικεία/Τμήματα Διαθηκών, όπου μέλη της σπείρας εμφανίζονταν ως μάρτυρες και βεβαίωναν ψευδώς ότι γνώριζαν τους θανόντες και ότι ο γραφικός χαρακτήρας στις διαθήκες προέρχονταν από αυτούς.

Με τον τρόπο αυτό, οι διαθήκες αναγνωρίζονταν ως κύριες, γνήσιες και πραγματικές και τα μέλη της οργάνωσης θεμελίωναν κληρονομικό δικαίωμα επί της περιουσίας των θανόντων.

Ακολούθως προέβαιναν σε αποδοχή κληρονομιάς με συμβολαιογραφικές πράξεις των ακινήτων και τα μετέγραφαν στο όνομα τους, στα κατά τόπους αρμόδια Υποθηκοφυλακεία. Στη συνέχεια πωλούσαν τα ακίνητα ή τα εκμεταλλεύονταν (διαμένοντας οι ίδιοι ή ενοικιάζοντάς τα), αποκομίζοντας έτσι παράνομα μεγάλα οικονομικά οφέλη.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα, Πέμπτη, ενώπιον των Εισαγγελικών Αρχών, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διευκρινιστεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης και να εξακριβωθεί η τυχόν συμμετοχή των μελών της σε άλλα συναφή αδικήματα.