ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
27/11/2014 10:49 EET | Updated 27/11/2014 10:49 EET

Προσωρινό Grexit προτείνει ο Χανς Βέρνερ Ζιν

Bloomberg via Getty Images
Hans-Werner Sinn, president of Munich's Ifo economic institute, pauses during the Sueddeutsche Zeitung Economic Forum in Berlin, Germany, on Friday, Nov. 22, 2013. German business confidence surged to the highest in more than 1 1/2 years in November, signaling that the economic recovery in Europe's largest economy remains on track even after growth slowed in the third quarter. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg via Getty Images

Την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, με δέλεαρ ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» του χρέους της, προτείνει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, Χανς Βέρνερ Ζιν.

«Μια προσωρινή έξοδος από το ευρώ, θα ήταν ο ευκολότερος τρόπος για την Ελλάδα προκειμένου να βγει από αυτό το χάος», υποστηρίζει σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Επίκαιρα» ο Γερμανός καθηγητής, ο οποίος επιμένει, εδώ και χρόνια, να ζητεί την έξοδο από την Ευρωζώνη των πιο αδύναμων οικονομικά χωρών - μελών της.

Όπως λέει στη συνέντευξή του, «δυστυχώς, το ευρώ έχει θέσει σε κίνδυνο το σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης κι αν δεν βρούμε μεθόδους να αποκαταστήσουμε την ανταγωνιστικότητα της Νότιας Ευρώπης με τρόπο που να επιτρέπει την προσωρινή έξοδο, υπάρχει το ενδεχόμενο να «σκοτώσουμε» αυτό το σχέδιο».

Ο καθηγητής Ζιν, ο οποίος διετέλεσε για πολλά χρόνια επικεφαλής των «πέντε σοφών» - συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης και της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, δηλώνει, επίσης αντίθετος στην επιδίωξη χωρών, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για χαλάρωση της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής που επιβάλλει το Βερολίνο στην Ευρωζώνη και υπεραμύνεται της πολιτικής σκληρής λιτότητας.

Σε ό,τι αφορά, μάλιστα, στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Ifo θεωρεί ότι «είναι παράλογο να κατηγορείται η Γερμανία, η μεγαλύτερη δύναμη ανακούφισης της λιτότητας στην Ελλάδα, ότι επιβάλλει τη λιτότητα, επειδή δεν προτίθεται να δώσει απεριόριστες εγγυήσεις και να αποδεχτεί απεριόριστη συσσώρευση πρόσθετου χρέους».