ΔΙΕΘΝΕΣ
27/11/2014 16:09 EET | Updated 27/11/2014 16:09 EET

Η Δανία έδινε επίδομα ανεργίας σε Τζιχαντιστές

ASSOCIATED PRESS
AP Photo/File

Η αλήθεια είναι ότι μια τέτοια είδηση δεν θα περιμέναμε να την ακούσουμε για τη Δανία. Το δημόσιο συνέχιζε να καταβάλει επιδόματα ανεργίας σε 28 άτομα, που είχαν εγκαταλείψει τη χώρα για να πολεμήσουν στη Συρία, στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους. Η είδηση επιβεβαιώθηκε από την υπηρεσία πληροφοριών της χώρας (PET), η οποία ανέφερε στην εφημερίδα BT ότι από τους 28 δικαιούχους, οι 15 έχουν διαταχθεί να επιστρέψουν τα χρήματα, οι 8 περιπτώσεις τελούν υπό διερεύνηση και οι 5 εξ αυτών απαλλάχθηκαν ελλείψει επαρκών αποδεικτικών στοιχείων.

«Είναι απίστευτα σημαντικό να μην είμαστε αφελείς» δήλωσε στην εφημερίδα η υπουργός Δικαιοσύνης Μέτε Φρέντρικσεν, ερωτηθείσα για τα στοιχεία αυτά, που προήλθαν από τη διασταύρωση των αρχείων από πολλές διοικητικές υπηρεσίες.

Η Δανία είναι μία από τις πλέον γενναιόδωρες χώρες σε ό,τι αφορά την καταβολή επιδομάτων ανεργίας, το οποίο ενδέχεται να φθάσει και τις 801 κορόνες (108 ευρώ) την ημέρα για μια περίοδο 2 ετών.

Δεν έχει διευκρινιστεί εάν οι δικαιούχοι που ερευνώνται συνεχίζουν να λαμβάνουν τα επιδόματα ούτε εάν είναι όλοι τους Δανοί υπήκοοι, ή πόσοι είναι αλλοδαποί.

Μεταξύ των χωρών της Δύσης που αριθμούν τους μεγαλύτερους αριθμούς τζιχαντιστών, η Δανία καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, πίσω από το Βέλγιο.

Σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών «περισσότεροι από 100» κάτοικοι της χώρας έφυγαν προκειμένου να πολεμήσουν με το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, ωστόσο ένας Δανός που ειδικεύεται στα θέματα της Μέσης Ανατολής, ο Νάσερ Κάντερ, υποστήριξε ότι ο αριθμός αυτός πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα πάνω, καθώς η συγκεκριμένη εκτίμηση χρονολογείται από τον Ιούνιο.

«Ο αριθμός αυξάνεται σε πολλές χώρες, γιατί λοιπόν να μη γίνεται το ίδιο στην περίπτωση της Δανίας;» διερωτήθηκε σε δηλώσεις του στη βελγική εφημερίδα Berlingske.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ