ΕΙΔΗΣΕΙΣ
27/11/2014 07:14 EET | Updated 27/11/2014 08:29 EET

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Σαμαρά- Βενιζέλο στον απόηχο των...Παρισίων

ASSOCIATED PRESS
Greek Prime Minister Antonis Samaras, left, speaks with Socialist Leader Evangelos Venizelos at the Parliament during a debate on the new government's policy agenda before staging a vote of confidence in Athens, late Sunday July 8, 2012. (AP Photo/Kostas Tsironis)

Στην πρόθεση της Ελλάδας να διατηρήσει σε ισχύ το υφιστάμενο πρόγραμμα βοήθειας του ΔΝΤ, για τεχνικούς λόγους αλλά να προσφύγει σε αυτό μόνο σε περίπτωση ανάγκης αναφέρθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Αντώνη Σαμαρά με τους υπουργούς που μετείχαν στην ελληνική αντιπροσωπεία που μετέβη στο Παρίσι.

Όπως έσπευσε πάντως να ξεκαθαρίσει ο κ.Βενιζέλος η χώρα δεν θα χρειασεί νέο δάνειο, καθώς υπάρχουν και τα χρήματα από το πρόγραμμα του ΔΝΤ που λήγει το 2016 «το οποίο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αν έχουμε ανάγκη». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδουβελη ο οποίος επίσης παραδέχθηκε πως θα υπάρξει παράταση του μνημονίου αλλά μόνο «για τεχνικούς λόγους και για πολύ μικρό διάστημα» ενώ υποστήριξε πως αν και τα θέματα με την τρόικα δεν έχουν «κλείσει», φαίνεται να υπάρχει πρόοδος.

Στο μεταξύ όπως σημείωσε ο κ.Βενιζέλος «η κυβέρνηση παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της για μισθούς και συντάξεις ενώ στο τραπέζι παραμένει και ο στόχος της κυβέρνησης να κλείσει η διαπραγμάτευση έως τις 8 Δεκεμβρίου και να εκταμιευτεί η δόση έως τις 31 Δεκεμβρίου. Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, υπάρχουν κι άλλες λύσεις όπως οι τηλεδιασκέψεις. «Η τρόικα θα έρθει με τη φυσική της παρουσία στην Αθήνα, ωστόσο η διαπραγμάτευση συνεχίζεται».

Παράλληλα, αρνήθηκε εκ νέου ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό, σημειώνοντας ότι «η όλη συζήτηση γι’ αυτό είναι θεωρητική... Υπάρχει εμπειρία από τα προηγούμενα χρόνια στο θέμα του κενού που ενισχύει τη θέση μας» ενώ άφησε αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οποίοι νομίζουν ότι είναι εύκολα τα πράγματα και μπορούν να κάνουν εύκολη διαπραγμάτευση με τους εταίρους ή τις αγορές κάνουν λάθος... Όλοι όσοι παράγουν αβεβαιότητα και αστάθεια δεν διευκολύνουν τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας, καθώς αυτή η αβεβαιότητα στο πολιτικό κλίμα μεταφέρεται στο εξωτερικό»..

Τέλος, διέψευσε σενάρια περί πιθανής επιτάχυνσης της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα.