ΕΙΔΗΣΕΙΣ
28/11/2014 13:04 EET | Updated 28/11/2014 13:04 EET

Είναι όμορφο να είσαι γυναίκα

Ο νόμος Βέιλ του οποίοι γιορτάζουμε σήμερα τα 40 χρόνια είναι μια πρόοδος απολύτως θαυμάσια. Όταν σε άλλες χώρες αμφισβητούν το δικαίωμα στην άμβλωση εμείς γιορτάζουμε τα 40 της χρόνια.

Είμαι πεπεισμένη ότι στη Γαλλία δε θα κάνουμε πισωγύρισμα σε αυτό το επίτευγμα, οι γυναίκες ποτέ δε θα αφήσουν να συμβεί κάτι τέτοιο. Είναι σαν να επαναφέρουμε την θανατική ποινή, κάτι που είναι επίσης αδιανόητο.

Τα κινήματα υπέρ της εμβρυακής ζωής είναι κάτι παράλογο, αν και μπορώ να καταλάβω την άποψη ορισμένων θρησκευόμενων καθολικών μιας και υπάρχει η ελευθερία της έκφρασης στη δημοκρατίας μας και μας δίνει το δικαίωμα να εκφράζουμε ελεύθερα τις απόψεις μας.

Το δικαίωμα στην άμβλωση έχει προωθήσει σημαντικά την ισότητα των φύλων. Για παράδειγμα οι περισσότερες γυναίκες, στο επάγγελμα μου, έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στην παραγωγή και την σκηνοθεσία.

Φυσικά, σε ορισμένες θέσεις απασχόλησης, οι γυναίκες θα πρέπει να αποδείξουν διπλά την αξία τους. Αυτή η δαμόκλειος σπάθη θα είναι πάντα εκεί. Αλλά πιστεύω επίσης στην ικανoτητα των γυναικών οι οποίες μπορούν να εξασφαλίζουν τις ισορροπίες τόσο στον ιδιωτικό όσο και το δημόσιο βίο.

Διάβασα πρόσφατα ένα άρθρο το οποίο έλεγε ότι οι Γιαπωνέζοι επιλέγουν να μείνουν στα σπίτια τους για να φροντίζουν τα παιδιά τους. Θεωρούνται πολύ παρεξηγημένοι από την τοπική κοινωνία. Προσωπικά βρήκα πολύ ενδιαφέρον ότι υπάρχουν αυτοί οι πατεράδες.

Όσον αφορά τη συμμετοχή μου στο Μανιφέστο των 343 που δημοσιεύθηκε από τον Le Nouvel Observateur, δεν είχα φανταστεί ούτε μια στιγμή ότι θα υπήρχε τόση βία και αγένεια. Ήμουν ανησυχεί ιδιαίτερα κατά τη στιγμή της κυκλοφορίας του, ήμουν στο εξωτερικό. Ο δικηγόρος μου, μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι ακούστηκαν κάποια ονόματα. Ναι, αυτό το Μανιφέστο ήταν μια πολιτική πράξη, δεν είναι μια ομολογία.

Κοιτάζοντας το παρελθόν δε νιώθω υπερήφανη γι' αυτή τη δέσμευση. Δε νομίζω ότι έκανα κάτι το ηρωικό με αυτή μου τη πράξη. Είναι η τρέλα που κατέλαβε τους άνδρες στην ανακοίνωση που έδωσε μια τέτοια διάσταση.

Παρ' ολα αυτά οι γυναίκες έχουν κάθε λόγω να αισθάνονται αλληλεγγύη, να βοηθά η μια την άλλη να κατανοούμε τους συνανθρώπους μας. Προσπάθησα να δημιουργήσω έναν ενάρετο κύκλο στην ιδιωτική μου ζωή. Ελπίζω να επιτευχθεί.

Και το οφείλω εν μέρει στην Σιμόνε Βέιλ. Θα ήθελα να της πω ότι είναι το καμάρι των γυναικών, της δύναμης, του θάρρους, της πίστης και της επιμονής. Τον θαυμάζω όσο θαυμάζω τον Ρόμπερ Μπατιντέρ ο οποίος κατάργησε τη θανατική ποινή. Η Σιμόν Βέίλ είχε ένα επιπλέον θάρρος, να έρθει απέναντι με τη συντριπτική πλειοψηφία των ανδρών.

Είναι καλό να είσαι γυναίκα.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost