ΚΟΙΝΩΝΙΑ
28/11/2014 15:05 EET | Updated 28/11/2014 15:06 EET

Η ανθρωπογεωγραφία των ανέργων στην Ελλάδα: Ένας στους δύο νέους χωρίς δουλειά

ASSOCIATED PRESS
AP Photo/Nikolas Giakoumidis

Απογοήτευση, αδράνεια, απόγνωση. Οι άνεργοι νεαρής ηλικίας, που σε κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να δημιουργούν, βρίσκονται σε αδιέξοδο. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο «In4Youth - Διαδικασίες ένταξης στην αγορά εργασίας των νέων σε περίοδο οικονομικής κρίσης», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στον δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά και τα στοιχεία της Eurostat, αυτό δείχνουν.

Η γενική εικόνα της κατάστασης των νέων στην Ελλάδα σήμερα περιγράφεταιμε τα εξής χαρακτηριστικά: Ένας στους δύο νέους είναι άνεργοι, το 53% των άνεργων νέων στην Ελλάδα βρίσκεται εκτός εργασίας για περισσότερο από έναν χρόνο, μόλις το 20% είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ και τον ρόλο του υποστηρικτή αναλαμβάνει η οικογένεια, καθώς εφτά στους δέκα άνεργους νέους δέχονται σημαντική βοήθεια για να επιβιώσουν.

Δεύτερη θέση στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, που δημοσιοποιήθηκαν επίσης σήμερα, Παρασκευή, κατηγοριοποιούν την Ελλάδα στη δεύτερη χειρότερη θέση στην ανεργία των νέων, με 49,3% (στοιχεία Αυγούστου 2014), με πρώτη την Ισπανία με 53,8% (στοιχεία Οκτωβρίου 2014). Για μεγάλο χρονικά διάστημα ωστόσο η Ελλάδα κρατούσε την πρωτοκαθεδρία στην ανεργία των νέων στην Ευρώπη.

Δεν ψάχνουν για δουλειά

Την παρουσίαση του ερευνητικού έργου Ιn4Υouth έκανε στο συνέδριο ο Σωτήρης Χτούρης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, επιστημονικός υπεύθυνος του In4Youth και, όπως υποστήριξε, στις ηλικίες 15 - 34 ετών, εργάζονται μόλις οι 4 στους 10, άνεργοι είναι το 30,6%, ενώ το 28,5% δηλώνει ότι «δεν αναζητώ εργασία».

Επίσης, το ποσοστό των άνεργων νέων που αναζητούν για πρώτη φορά εργασία στις ηλικίες 25-34 ετών ανέρχεται στο 45% αυτής της ομάδας και στο 7% του συνόλου των ανέργων. Αυτό δείχνει ότι ένας σημαντικός αριθμός των νέων εισέρχεται πολύ καθυστερημένα για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας.

Γιατί;

Δομικοί και οικογενειακοί λόγοι εξηγούν αυτή την επιλογή: κυρίως μακρά αναμονή για την είσοδο στην Πρωτεύουσα Αγορά Εργασίας, επαναλαμβανόμενη Αρχική Εκπαίδευση χωρίς οριοθετημένους επαγγελματικούς στόχους και επαγγελματική στρατηγική.

Πελατειακό σύστημα

Η έρευνα επιβεβαιώνει και την ισχυρή παρουσία του πελατειακού συστήματος στην Ελλάδα: Οι μεγαλύτερες ηλικίες, 30-34 ετών, απευθύνθηκαν πιο συχνά (ποσοστό 44%) σε πολιτικούς «φίλους» για να βρουν εργασία.

Ο ρόλος της οικογένειας

H κοινωνική ένταξη και η ουσιαστική υποστήριξη των ανέργων «εγκλωβίζεται» στο πλαίσιο της οικογένειας, με αποτέλεσμα η επαγγελματική τους πορεία να καθορίζεται κυρίως από βοήθεια που λαμβάνουν από αυτήν. Έτσι, το 72% των ανέργων νέων δέχεται συχνά ως πολύ συχνά βοήθεια από την οικογένεια, μερικές φορές το 19,4% και σπάνια μόλις το 6,2%.

Η γενιά των... 500 ευρώ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η οικονομική κρίση και η κρίση χρέους μετά το 2009 έχει περιορίσει δραστικά τα οικονομικά αποθέματα των νοικοκυριών. Έτσι, το 15,8% των άνεργων νέων του δείγματος παρουσιάζουν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από 500 ευρώ, ενώ το 28,7% παρουσιάζει εισόδημα μικρότερο από 1.000 ευρώ. Η ανεργία συνδυάζεται, έτσι, άμεσα με τον κίνδυνο φτώχειας για το 44,5 των νέων και των νοικοκυριών στα οποία ζουν.

«Η θέα ενός νέου ανθρώπου στην ουρά του ΟΑΕΔ είναι ό,τι πιο θλιβερό μπορεί να παρουσιάσει μια χώρα. Κανονικά, η μεγαλύτερη έγνοια μας θα ήταν πώς να εντάξουμε και να κρατήσουμε τους νέους στην αγορά εργασίας» σχολίασε η Μαρία Πασχαλίδου, επικεφαλής της Θεσσαλονίκης - Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014.

Info: Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Κοινωνιολογίας, τη «Θεσσαλονίκη - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014» και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω ερωτηματολογίων καθώς και ομαδικών και ατομικών συνεντεύξεων νέων εργαζομένων και ανέργων, εμπειρογνωμόνων σε θέματα εργασίας και μεταναστών β' γενιάς, σε επιλεγμένες γεωγραφικά περιοχές της χώρας (Αθήνα - Αττική, Θεσσαλονίκη - Κεντρική Μακεδονία, Ηράκλειο, Μυτιλήνη, Πάτρα, Χίος, Ιόνια νησιά).

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post