ΔΙΕΘΝΕΣ
28/11/2014 14:58 EET | Updated 28/11/2014 14:58 EET

Ο πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε έκκληση στον Ερντογάν για μεγαλύτερη θρησκευτική ανεκτικότητα

ADEM ALTAN via Getty Images
Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) shakes hands with Pope Francis following their joint press conference at Turkey's Presidential Palace on November 28, 2014 in Ankara. AFP PHOTO/ADEM ALTAN (Photo credit should read ADEM ALTAN/AFP/Getty Images)

Ο πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε μια έκκληση να υπάρξει μεγαλύτερη θρησκευτική ανεκτικότητα στη Μέση Ανατολή, λίγες ώρες μετά την έναρξη της τριήμερης επίσκεψής του στην Τουρκία, η οποία αναμένεται να επικεντρωθεί στις προσπάθειες συμφιλίωσης της καθολικής και της ορθόδοξης εκκλησίας.

«Είναι κεφαλαιώδες όλοι οι πολίτες —μουσουλμάνοι, εβραίοι και χριστιανοί— τόσο στο πνεύμα και το γράμμα όσο και στην εφαρμογή του νόμου να απολαύουν τα ίδια δικαιώματα και να τηρούν τις ίδιες υποχρεώσεις», είπε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ποντίφικας ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης κράτους που επισκέφθηκε το νέο προεδρικό παλάτι στην Άγκυρα, ένα αμφιλεγόμενο οικοδόμημα το οποίο έχει επικριθεί με σφοδρότητα εξαιτίας της κατασπατάλησης ενός τεράστιου ποσού για την ανέγερσή του. Υπολογίζεται ότι κόστισε $615 εκατ. και έχει 1.000 δωμάτια, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Ο Φραγκίσκος καταδίκασε για άλλη μια φορά τις επιθέσεις τις οποίες διαπράττουν οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στοχοθετώντας τις θρησκευτικές μειονότητες στη Συρία και στο Ιράκ, όπως οι χριστιανοί και οι Γεζίντι, ενώ ευχαρίστησε την Τουρκία διότι φιλοξενεί μεγάλους αριθμούς προσφύγων.

«Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσωπα έχουν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τις πατρίδες τους για να επιβιώσουν και για να παραμείνουν πιστοί στις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις», είπε ο πάπας. «Για πόσο ακόμη πρέπει η Μέση Ανατολή να υπομένει τις συνέπειες αυτής της έλλειψης ειρήνης; Δεν πρέπει να αποδεχόμαστε μοιρολατρικά τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις διότι έτσι η κατάσταση δεν μπορεί ποτέ να μεταβληθεί προς το καλύτερο», επέμεινε ο Φραγκίσκος.

Η διεθνής κοινότητα, ανέφερε ακόμη ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, έχει την «ηθική υποχρέωση» να βοηθήσει την Τουρκία, η οποία υποδέχεται «με γενναιοδωρία» πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ.

Ο Ερντογάν, ο οποίος έχει επικριθεί από τους αντιπάλους του για κινήσεις που κατ' αυτούς υπονομεύουν τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους στην Δημοκρατία της Τουρκίας και έχουν στόχο τον «εξισλαμισμό» της κοινωνίας, είπε από τη δική του πλευρά ότι η επίσκεψη του πάπα στη χώρα του μπορεί να συμβάλει να αποκρουστούν αντιλήψεις κατά του Ισλάμ, καταγγέλλοντας μια «προέλαση της Ισλαμοφοβίας» σε διεθνές επίπεδο.

«Η επίσκεψή σας θα αφήσει ένα σημάδι με επίδραση στον ισλαμικό κόσμο και επίσης θα αλλάξει την άποψη για το Ισλάμ στον χριστιανικό κόσμο. Η μεγαλύτερη ελπίδα μας είναι πως αυτό θα αποτελέσει το πρώτο βήμα σε μια πορεία προς την αλλαγή», ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost