ΕΙΔΗΣΕΙΣ
29/11/2014 13:39 EET | Updated 29/11/2014 13:57 EET

Πρώην και νυν στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην πανελλαδική σύσκεψη των Μεταρρυθμιστών

EUROKINISI/nikolopoulos ant.

Την ανάγκη συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων του τόπου για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και για το ζήτημα του χρέους, επεσήμανε ο Σπύρος Λυκούδης από το βήμα της πρώτης πανελλαδικής σύσκεψης των Μεταρρυμιστών. Στην εκδήλωση μάλιστα έδωσαν το παρών αρκετά πρώην και νυν “πράσινα” στελέχη αν και μάλλον ετερόκλητων πλέον τάσεων όπως ο Παντελής Καψής αλλά και ο Γιάννης Ραγκούσης. Μήνυμα από το Λονδίνο έστειλε ενώ σημαντικό μέρος των εργασιών παρακολούθησε και ο Γιώργος Καμίνης.

Συγκεκριμένα στο θέμα του Προέδρου της Δημοκατίας, ο κ.Λυκούδης σημείωσε πως με τη συνεννόηση θα δώσουμε πολιτική σταθερότητα, απολύτως αναγκαία για τον οικονομικό σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την εμπιστοσύνη του διεθνούς περιβάλλοντος. «Στο θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης θα επιφέρουμε τις απαραίτητες αλλαγές εκσυγχρονισμού σε ένα πολιτικό σύστημα που καταρρέει κι έχει καταστεί αναξιόπιστο στα μάτια των πολιτών. Στο θέμα του Χρέους θα ενδυναμώσουμε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας και στο στο θέμα του Εκλογικού Νόμου θα οδηγήσουμε σε ένα σταθερό εκλογικό αναλογικό σύστημα -εμείς λέμε χωρίς το bonus των 50 εδρών- που εκ των πραγμάτων θα συντελέσει στο σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας».

Επίσης άσκησε αυστηρή κριτική στο βαθύ κράτος που ανθίσταται με νύχια και με δόντια, διότι , όπως εξήγησε:«... Το σύστημα αυτό, το οποίο διατηρεί η γνωστή διαπλοκή συμφερόντων, που μοίραζε παροχές και προνόμια στις διάφορες συντεχνίες με ξένα κόλλυβα, αλλά δεν έχει σήμερα να μοιράσει απλόχερα, που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει επαρκώς τις κραυγές ούτε των σχετικά εχόντων ούτε των μη εχόντων, θα έπνεε τα λοίσθια αν δεν είχε στην ουσία αρωγό την αξιωματική αντιπολίτευση και άλλες «αντι-μνημονιακές» πολιτικές δυνάμεις».

Ως προς το μέλλον των Μεταρρυθμιστών , ο κ. Λυκούδης ανέφερε ότι η μεγάλη επιδίωξη είναι η ενότητα του προοδευτικού πολιτικού χώρου και θα επιδιώξουν την εκλογική ενότητα του χώρου. «Θέλω σήμερα να σας πω καθαρά πως αν δεν μπορέσουμε να πετύχουμε την συνάντηση όλων, θα προχωρήσουμε διευρύνοντας όσο μπορούμε το μέτωπο των δυνάμεων που πιστεύουν στην ανάγκη των μεγάλων μεταρρυθμιστικών τομών. Θα προχωρήσουμε σ’ αυτήν την πολιτική συμμαχία που σήμερα θα φανεί ότι είναι ώριμη να υπάρξει», σημείωσε.

Οι Μεταρρυθμιστές εξέλεξαν Πανελλαδικό Συμβούλιο.