Κόντρα Σαμαρά- Τσίπρα περί εκλογών

Κόντρα Σαμαρά- Τσίπρα περί εκλογών
Eurokinissi

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε κατά της αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς σε άρθρο του στο «Έθνος της Κυριακής», με τίτλο «Το πιο πυκνό σκοτάδι είναι λίγο πριν χαράξει», υποστηρίζοντας ότι «πήγαν προχθές στο Λονδίνο και απέδειξαν ότι το “οικονομικό τους πρόγραμμα” ταυτίζεται με τη διάλυση της χώρας».

«Κάνουν ό,τι μπορούν για να τινάξουν τα πάντα στον αέρα» συμπληρώνει. «Αν αλλάξουν στάση σε ένα μόνο - στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας - η συνεννόηση μαζί τους μπορεί να γίνει και αύριο» τονίζει ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς θέτει το δίλημμα αν «θα μείνει η Ελλάδα στον δρόμο της εξυγίανσης, τηρώντας τους δημοσιονομικούς της στόχους και συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις, ή θα επιστρέψει στην εποχή των ελλειμμάτων και στην ανατροπή των μεταρρυθμίσεων», επισημαίνοντας ότι αυτό είναι το «μόνο εμπόδιο πια για να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την κρίση».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, υποστηρίζει ότι «η τελευταία διαπραγμάτευση με την τρόικα θα είναι πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος ήταν αυτό που ξέραμε από πριν ότι θα είναι: σκληρή και συνολική». Παράλληλα, σημειώνει ότι «όταν έχουμε σπάσει όλα τα ρεκόρ μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων και δημοσιονομικής προσαρμογής μέσα σε ελάχιστο χρόνο, κανείς δεν μπορεί να μας μέμφεται ότι, τάχα, “δεν κάνουμε αρκετά”».

Ο πρωθυπουργός τονίζει την ανάγκη να κλείσει οριστικά η πολιτική συμφωνία για την «επόμενη μέρα» μετά το πρόγραμμα μέσα στον Δεκέμβριο. «Αλλά πρέπει να τελειώνουμε με την πολιτική αστάθεια, οριστικά, εκλέγοντας Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέσα στους δύο-τρεις επόμενους μήνες» συμπληρώνει, επισημαίνοντας ότι αν δεν βγει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «αυτό θα σημάνει πολιτική αστάθεια και παρατεταμένη ακυβερνησία. Και τελικά, αναγκαστική επιστροφή στα μνημόνια από πολύ χειρότερες θέσεις».

Κατά τον κ. Σαμαρά, η αντιπολίτευση «μπορεί να έχει όποια αντίρρηση θέλει για την πολιτική μας. Δικαίωμά τους. Κανείς δεν τους ζητά να αλλάξουν άποψη σε ο,τιδήποτε. Αλλά δεν μπορούν να σέρνουν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές με αφορμή την προεδρική εκλογή, οδηγώντας σε αστάθεια τώρα που πάμε να βγούμε από την κρίση οριστικά».

«Αν θέλουν να συνεννοηθούμε πώς θα βγάλουμε όλοι μαζί Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τότε η εθνική συνεννόηση είναι εφικτή και εγώ τη θέλω πρώτος. Αν επιμένουν να σέρνουν τη χώρα σε εκλογές, σε τι ακριβώς να “συνεννοηθούμε”; Στο πώς θα τα τινάξουν όλα στον αέρα;» γράφει σχετικά.

Τσίπρας: Εκλογές πριν τα νέα σκληρά μέτρα

Σημειώνεται ότι χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε εκλογές τώρα, «πριν τα νέα σκληρά μέτρα και τις συμφωνίες», από το βήμα της περιφερειακής σύσκεψης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Λαμία.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποδεχτεί τα «νέα μέτρα σε βάρος του λαού που ετοιμάζονται να υπογράψουν και να επιβάλουν», χαρακτηρίζοντάς τα άδικα, αναποτελεσματικά, εκβιαστικά και τιμωρητικά.

Και αν μας ζητάνε κάποιοι συναίνεση, εμείς με τον κύριο Σαμαρά και τους συνεργούς του μόνο σε ένα πράγμα θα μπορούσαμε να συναινέσουμε: Τίμιες, αδιάβλητες, καθαρές, εκλογές τώρα» δήλωσε.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα έκανε λόγο για «χιλιοπαιγμένο έργο».

«Η τρόικα δεν ήρθε για να εξασφαλίσει ότι θα πάρουν πίσω οι δανειστές τα λεφτά τους, όπως θέλουν να πιστέψουμε. Η τρόικα ήρθε για να εξασφαλίσει ότι η δήθεν έκτακτη βαρβαρότητα θα παγιωθεί ως μόνιμο καθεστώς. Στόχος τους δεν είναι τα δανεικά. Στόχος τους είναι τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, ο δημόσιος πλούτος» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στη Λαμία.

«Στόχος τους είναι η ίδια η χώρα. Τη χώρα θέλουν να μετατρέψουν σε αποικία χρέους, με διαλυμένη κοινωνία, διαλυμένες αντιστάσεις, διαλυμένη θέληση, διαλυμένες σχέσεις. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια, που πρέπει να δούμε κατάφατσα» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και υποστήριξε ότι «μας προετοιμάζουν για παράταση του μνημονίου, από το οποίο μέχρι χθες θα φεύγαμε, που προοιωνίζεται παράταση της κοινωνικής δυστυχίας. Και μας προετοιμάζουν επίσης για νέα μνημόνια, ό, τι όνομα κι αν έχουν αυτά στο μέλλον».

ΣΥΡΙΖΑ: Το άρθρο του κ. Σαμαρά μαρτυρά τον φόβο της κυβέρνησης

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο του κ.Σαμαρά: «Το άρθρο του κ.Σαμαρά στο "Έθνος της Κυριακής" μαρτυρά το φόβο της κυβέρνησης μπροστά στην επικείμενη κατάρρευσή της. Συνιστά μια διαβεβαίωση προς τους δανειστές ότι θα συνεχιστεί απαρέγκλιτα το μνημονιακό πρόγραμμα, αλλά και μια επαναφορά των φαύλων διλημμάτων και της καταστροφολογίας προς τον ελληνικό λαό. Δεν μας εκπλήσσει ούτε ότι η "έξοδος από το μνημόνιο" έδωσε τη θέση της στη "συνέχιση των μεταρρυθμίσεων", ούτε ότι ταυτίζει την "πολιτική σταθερότητα" με τη "σταθερότητα" της κυβέρνησής του. Κυρίως δεν μπορεί να προκαλέσει σε κανέναν έκπληξη ότι δεν περιγράφεται κανένα σχέδιο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Στο μόνο που έχει δίκιο ο πρωθυπουργός είναι ότι "το πιο πυκνό σκοτάδι είναι λίγο πριν χαράξει", με το φως να έρχεται σύντομα με τη νωπή λαϊκή εντολή σε μια κυβέρνηση αποφασισμένη να διαπραγματευτεί για τα συμφέροντα της χώρας. Συναίνεση στο μνημονιακό έγκλημα δεν πρόκειται να υπάρξει από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ».

Παπαδημούλης: Εκλογές το ταχύτερο δυνατό

«Εκλογές,το ταχύτερο δυνατό, για να τελειώσουμε μια ώρα αρχύτερα, με λαϊκή εντολή, με το δίδυμο της αποτυχίας Σαμαρά-Βενιζέλου» ζήτησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο ομιλίας του σε εκδήλωση του κόμματος στη Νεάπολη. Οσο για την αυριανή συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Αλέξη Τίπρα, τόνισε πως είναι «αυστηρά περιορισμένη σε θέματα εξωτερικής πολιτικής».

«Ο κ. Σαμαράς, που υποσχόταν πρόωρη και καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο σε λίγες μέρες, τώρα παρακαλάει την τρόικα να επιστρέψει και τα δίνει όλα για να επιστρέψει. Το δίδυμο της αποτυχίας Σαμαρά-Βενιζέλου, που διαβεβαίωνε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα περικοπής συντάξεων, μείωσης μισθών και αύξησης φόρων ετοιμάζει πυρετωδώς το νέο πακέτο που περιέχει τα ακριβώς αντίθετα» είπε ο κ. Παπαδημούλης σχετικά με τις εξελίξεις μετά τη συνάντηση με την τρόικα, στο Παρίσι.

Σε ότι αφορά την κριτική της κυβέρνησης προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι η συμπεριφορά του είναι αυτή που δημιουργεί προβλήματα για τη χώρα, ο κ. Παπαδημούλης απάντησε: «Η καραμέλα ότι για όλα τα δεινά δεν φταίει το καταστροφικό Μνημόνιο και το κυβερνητικό φιάσκο, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν πείθει πια κανέναν, ούτε μέσα ούτε έξω από τη χώρα. Τώρα πια φαίνεται καθαρά γιατί ο κ. Σαμαράς τορπίλισε την πρόταση Τσίπρα για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γιατί, αντί για ουσιαστική διαπραγμάτευση επέλεξε και πάλι το δρόμο της υποταγής και του ναι σε όλα. Για να φύγει το σκοτάδι και να ξημερώσει χρειάζονται εκλογές το ταχύτερο δυνατό και άλλη κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Για να τελειώσει μια ώρα αρχύτερα το μνημόνιο πρέπει να τελειώσουμε μια ώρα αρχύτερα, με λαϊκή εντολή, και με το δίδυμο της αποτυχίας Σαμαρά- Βενιζέλου».

Σε ερώτηση για την αυριανή συνάντηση του αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ο κ. Παπαδημούλης επισήμανε: «Είναι μια συνάντηση αυστηρά περιορισμένη σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και άλλα θέματα, καθώς και τα προσεχή ταξίδια του Αλέξη Τσίπρα καθιστούν θεσμικά αναγκαία αυτή τη συνάντηση. Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο».

Δημοφιλή