Νομίσματα με την όψη του Μεγάλου Αλεξάνδρου ανακαλύφτηκαν στον τάφο της Αμφίπολης

Νομίσματα με την όψη του Μεγάλου Αλεξάνδρου ανακαλύφτηκαν στον τάφο της Αμφίπολης
Σπάνιο Νόμισμα που χρονολογείται στο 200 π.Χ. και δείχνει το Mέγα Αλέξανδρο να φοράει λεοντή
Σπάνιο Νόμισμα που χρονολογείται στο 200 π.Χ. και δείχνει το Mέγα Αλέξανδρο να φοράει λεοντή
Hoberman Collection via Getty Images

Mία από τις εκπλήξεις της χτεσινής μαραθώνιας παρουσίασης και συνέντευξης τύπου για την Αμφίπολη ήταν και η αποκάλυψη της επικεφαλής των ανασκαφών Κατερίνας Περιστέρη ότι βρέθηκαν νομίσματα με την όψη του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέσα στο μνημείο.

Η κα Περιστέρη αποκάλυψε ότι τα νομίσματα που βρέθηκαν χρονολογούνται στον 2ο αιώνα π.Χ, περίοδο των τελευταίων Μακεδόνων βασιλέων.«Υπάρχουν απλά δεν σας τα δείξαμε» δήλωσε η κα Περιστέρη. Διευκρίνισε ότι τα νομίσματα πρέπει ακόμα να καθαριστούν και να φωτογραφηθούν. Εντύπωση προκάλεσε επίσης και η αποκάλυψη ότι μέσα στο μνημείο βρέθηκε και μελαμβαφής κεραμική του 4ου αιώνα π.Χ. «Διαθέτουμε τόσο υλικό κεραμεικής που δεν ξέρουμε ακόμη τι έχουμε», δήλωσε η κα Περιστέρη.

Το γεγονός προβάλλεται έντονα συμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ από τα μέσα της Αυσταλίας, κυρίως από το δίκτυο ABC. «Ο τεράστιος αρχαίος τάφος της Αμφίπολης και τα ευρήματά του έχουν συνεπάρει τους Έλληνες», τονίζεται στην σχετική είδηση που περιλαμβάνει αναλυτικά τις ανακοινώσεις που έγιναν χτες από την Κατερίνα Περιστέρη, τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή και τον πολιτικό μηχανικό Δημήτρη Εγγλέζο.

Παράλληλα, δίνεται και το ιστορικό της όλης υπόθεσης, υπογραμμίζεται ότι πέπλο μυστηρίου συνεχίζει να καλύπτει την ταυτότητα του νεκρού αλλά σημειώνεται πως ιστορικοί θεωρούν μάλλον είναι απίθανο στην Αμφίπολη να έχει ταφεί ο Μέγας Αλέξανδρος.

Δείτε εδώ όλο το timeline της συγκλονιστικής ανακάλυψης της Αμφίπολης.

Δημοφιλή