ΚΟΙΝΩΝΙΑ
01/12/2014 11:46 EET

O Ρωμανός στη ληστεία στο Βελβεντό και οι Πυρήνες της Φωτιάς

archive

Με την τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» συνέδεσε η Αστυνομία το Νίκο Ρωμανό, χωρίς ποτέ, ωστόσο, να παρουσιάσει ενώπιον της Δικαιοσύνης στοιχεία που να είναι αρκετά για να πειστούν οι δικαστές. Αυτός είναι και ο λόγος που ενώ η δικογραφία του απέδιδε συμμετοχή στη συγκεκριμένη οργάνωση, οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι ο κατηγορούμενος δεν είναι μέλος των «Πυρήνων της Φωτιάς».

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ. ότι έχει συλλέξει και συμπεριλήφθηκαν στη δικογραφία σχετίζονται κυρίως με αποτυπώματα του Ρωμανού που φέρονται να βρέθηκαν σε κρησφύγετα της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς». Σύμφωνα με την Αστυνομία, αποτυπώματα των συλληφθέντων για τη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης (του Νικόλαου Ρωμανού, του Δημήτρη Πολίτη και του Ιωάννη Μιχαηλίδη) είχαν βρεθεί στη γιάφκα της οδού Ελ Αλαμέιν στο Χαλάνδρι και στο κρησφύγετο της οδού Αλκέτου στο Παγκράτι. Από τα συγκεκριμένα διαμερίσματα είχαν περάσει, όπως ανέφεραν οι ανακοινώσεις, μέλη των «Πυρηνών της Φωτιάς», αρκετά εκ των οποίων βρίσκονται στη φυλακή.

Με δύο εβδομάδες διαφορά η Αστυνομία δημοσιοποίησε, επίσης, ότι αποτυπώματα του Ρωμανού βρέθηκαν σε σταθερά σημεία της γιάφκας της «Συνωμοσίας» στην οδό Σαπφούς στην Καλλιθέα. Αστυνομικές πηγές ανέφεραν τότε ότι το συγκεκριμένο διαμέρισμα είχε νοικιαστεί από άτομα, ύποπτα για τρομοκρατία, που χρησιμοποίησαν πλαστές ταυτότητες.

«Αποτυπώματα του νεαρού που εντοπίστηκαν στην οδό Σαπφούς στην Καλλιθέα ταυτοποιήθηκαν με άλλα που είχαν βρεθεί σε κινητά αντικείμενα-πειστήρια της άλλης γιάφκας της ίδιας οργάνωσης στην οδό Ελλησπόντου στη Νέα Ιωνία Βόλου», έγραφε η επίσημη ανακοίνωση. Στο Βόλο είχαν συλληφθεί αρκετά από τα μέλη της «Συνωμοσίας» που μέχρι τότε περιγράφονταν από την ΕΛ.ΑΣ. ως βασικοί ύποπτοι για τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αθήνα.

Η Αστυνομία απέδιδε επίσης στον Ρωμανό ότι σε ηλικία 16 ετών συμμετείχε σε εμπρηστική επίθεση αντιεξουσιαστών στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ στον Άγιο Δημήτριο μαζί με μέλος της «Συνωμοσίας» που συνελήφθη αργότερα για αποστολή τρομοπακέτων.

Ο ίδιος ο Ρωμανός σε επιστολή του που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2013 διαψεύδει τους ισχυρισμούς της ΕΛ.ΑΣ. απαντώντας: «Δηλώνω πως δεν υπήρξα ποτέ μέλος της Επαναστατικής Οργάνωσης Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς και διατηρώ διαφωνίες σε θέσεις της οργάνωσης». Σε άλλο σημείο της ίδια επιστολής δηλώνει ότι «στέκομαι αλληλέγγυος με τα φυλακισμένα μέλη της ΣΠΦ και τους υψώνω τη γροθιά μου από τις φυλακές που βρίσκομαι αιχμάλωτος».

Sponsored Post