Το μεγάλο παζάρι του ασφαλιστικού

Το μεγάλο παζάρι του ασφαλιστικού
Sooc

Το ασφαλιστικό μπαίνει και πάλι στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης, με την τρόικα να ζητά άμεσα μέτρα για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό και την κυβέρνηση να ζητά σταδιακές αλλαγές. Ως προς το τι θα γίνει υπάρχει συμφωνία. Το πότε θα εφαρμοστεί είναι που παζαρεύεται.

Καταργούνται οι πρόωρες συντάξεις- σύνταξη μετά τα 62 έτη:

Τι ισχύει: Σύμφωνα με το νόμο Λοβέρδου/ Κουτρουμάνη, όσοι ασφαλισμένοι θεμελιώνουν δικαίωμα μετά το 2013, δικαιούνται μειωμένη σύνταξη στα 62 και πλήρη σύνταξη όταν έχουν κλείσει τα 67 τους χρόνια. Υπάρχουν 250.000 εργαζόμενοι που έχουν κλειδώσει το δικαίωμα και έχουν τη δυνατότητα να αποχωρήσουν πριν κλείσουν τα 62: 150.000 ασφαλισμένοι μπορούν να αποχωρήσουν ακόμα και σήμερα. Οι υπόλοιποι 100.000 όμως, παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα. Από τη διαπραγμάτευση αυτή θα κριθεί αν θα εγκλωβιστούν για χρόνια στο όριο ηλικίας.

Υπουργείο Εργασίας: Έχει προτείνει το μέτρο να αρχίσει να εφαρμόζεται το 2019, ώστε να μην θιγούν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Μάλιστα έχει υπάρξει σχεδιασμός για αύξηση κατά δύο έτη του ορίου το 2019 και κατά τέσσερα έτη το 2020.

Τρόικα: ζητά να εφαρμοστεί σταδιακά από το 2015

Αύξηση των ετών ασφάλισης από 15 σε 20

Υπουργείο Εργασίας: Ζητά να εφαρμοστεί σταδιακά, δηλαδή για όσους έχουν γεννηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 1975.

Με βάση το σχεδιασμό όσοι έχουν από 15 έως 20 έτη θα παίρνουν ένα αναλογικό ποσό, το οποίο πάντως θα υπολείπεται των κατώτερων ορίων. Τα κατώτερα όρια θα είναι διασφαλισμένοι μετά τη συμπλήρωση των απαιτούμενων 20 ετών.

Τρόικα: Ζητά το μέτρο να ισχύσει άμεσα από το 2015 για όλους και όχι μόνο για τους νέους.

Μείωση ειδοδηματικών ορίων για την καταβολή του ΕΚΑΣ

Τι ισχύει: Μέχρι σήμερα το όριο για το ατομικό φορολογητέο εισόδημα βρίσκεται στις 9. 884 ευρώ

Υπουργείο Εργασίας: Προτείνει α) να εφαρμοστεί κόφτης 700 ευρω για το άθροισμα της κύριας σύνταξης και του ΕΚΑΣ και β) να μειωθούν τα εισοδηματικά όρια στις 8. 472 ευρώ.

Τρόικα: Να τεθεί ο πήχης στις 6.500 ευρώ

Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων

Τι ισχύει: ;Eχει θεσμοθετηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω περικοπών ανάλογα με τις αντοχές του κάθε ασφαλιστικού ταμείου.

Τρόικα: Ζητά να λαμβάνεται υπόψην η τελευταία 5ετία, αντί για την καλύτερη 5ετία των τελευταίων 10 ετών.

Υπουργείο Εργασίας: Η ελληνική πλευρά αντιτείνει πως κάτι τέτοιο θα επιφέρει επιπλέον μείωση των κύριων συντάξεων εώς και 20%.

Δημοφιλή