Καφέ αρκούδες εμφανίστηκαν στην ζώνη αποκλεισμού του Τσερνομπίλ

Καφέ αρκούδες εμφανίστηκαν στην ζώνη αποκλεισμού του Τσερνομπίλ
ceh.ac.uk

Καφέ αρκούδες εθεάθησαν στη ζώνη αποκλεισμού του Τσέρνομπιλ, για πρώτη φορά από τότε που είχαν πρωτοκαταγραφεί πριν εκατό χρόνια. Για την ύπαρξη τους στην περιοχή υπήρχαν μετά την πρώτη αυτή καταγραφή μόνο ενδείξεις.

Σε δήλωσή του ο επικεφαλής της έρευνας από το Πανεπιστημίου του Σάλφορντ Μάικ Γουντ ανέφερε: "Εργαζόμαστε κάτω από την υπόθεση πως όταν αφαιρεθούν οι άνθρωποι από την εξίσωση τότε όλα τα ζώα που διαθέτουν ένα διάδρομο πρόσβασης στη ζώνη αποκλεισμού ανακαλύπτουν ξαφνικά πως είναι ελεύθερα από τις πιέσεις και τους κινδύνους που τους προκαλούν οι ανθρώπινες δραστηριότητες" και προσθεσε "Διαθέτουμε υπολογιστικά μοντέλα για την πρόβλεψη της έκθεσης στην ακτινοβολία, όμως αυτά καλύπτουν πολύ μεγάλες περιοχές και παρουσιάζουν τον τελικό μέσο όρο, ενώ ξέρουμε πως τα ζώα αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον με διάφορους τρόπους."

Οι επιστήμονες έχουν στήσει περίπου 40 κάμερες-παγίδες στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνομπίλ, όπου πριν από 28 χρόνια είχε συμβεί το τρομερό πυρηνικό δυστύχημα. Περίπου 110 χιλιάδες άνθρωποι είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε ακτίνα 30 χλμ.

Εκτός από την καφέ αρκούδα, οι κάμερες έχουν επίσης «συλλάβει» ασιατικούς λύγκες, ζαρκάδια και πολλά άλλα ζώα να επιστρέφουν σε αυτό που θεωρείται "νεκρή ζώνη".

Δημοφιλή