Απειλή τρομοκρατικής επίθεσης στη Γερμανία «βλέπει» ο υπουργός Εσωτερικών

Απειλή τρομοκρατικής επίθεσης στη Γερμανία «βλέπει» ο υπουργός Εσωτερικών
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
quapan/Flickr

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης στη Γερμανία ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Τόμας ντε Μεζιέρ, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας των αρχών και τασσόμενος υπέρ της διατήρησης του κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση της Deutsche Welle, επισήμανε ότι η απειλή ενός τρομοκρατικού χτυπήματος είναι υπαρκτή και στη Γερμανία. Όπως υπογράμμισε, «η κατάσταση είναι σοβαρή, αλλά δεν υπάρχει λόγος να βαδίζουμε φοβισμένοι στους δρόμους. Έχουμε περισσότερους παράγοντες κινδύνου από ποτέ, πληττόμαστε και εμπλεκόμαστε σε συνάρτηση με τις συγκρούσεις στο Ιράκ και τη Συρία και το επονομαζόμενο Ισλαμικό Κράτος».

Ο Τόμας ντε Μεζιέρ υπερασπίστηκε την εμπλοκή της Γερμανίας στην αντιμετώπιση της ισλαμιστικής οργάνωσης με την παροχή όπλων στους Κούρδους μαχητές που πολεμούν κατά του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ. Ως προς τους 550 καταγεγραμμένους πολίτες που εγκατέλειψαν τη Γερμανία με σκοπό να ενταχθούν στις τάξεις των ισλαμιστών τρομοκρατών, ο γερμανός υπουργός τόνισε ότι για την αποτροπή τέτοιων φαινομένων δεν αρκεί μόνο η δράση των υπηρεσιών ασφαλείας. Όπως διευκρίνισε, η ανίχνευση της ριζοσπαστικοποίησης αλλά και η αποτροπή της «αποτελεί καθήκον ολόκληρης της κοινωνίας».

Ο Τόμας ντε Μεζιέρ στάθηκε ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα να μην επιτραπεί η «εξαγωγή της τρομοκρατίας» από τη Γερμανία και αναφέρθηκε στα κατασταλτικά και ποινικά μέτρα που λαμβάνει η χώρα μεταξύ άλλων για την αναχαίτιση και την τιμωρία όσων πολέμησαν στο πλευρό των τρομοκρατών και επιχειρούν να επιστρέψουν στη χώρα. Όπως δήλωσε, η Γερμανία προετοιμάζει ένα νόμο που θα επιτρέπει πέρα από την αφαίρεση του διαβατηρίου (μέτρο που ισχύει ήδη) την αφαίρεση και της ταυτότητας σε περίπτωση που συντρέχουν βάσιμες υποψίες.

«Όμως, όλα αυτά είναι εθνικά μέτρα. Δεν ωφελούν αν κάποιος πηγαίνει κάπου διασχίζοντας τα σύνορα της ζώνης Σένγκεν, για παράδειγμα στην Ελλάδα και ο Έλληνας συνοριακός φύλακας δεν γνωρίζει κατά τον έλεγχο της ταυτότητας ή άλλων εγγράφων ότι πρόκειται για ‘ξένο μαχητή' (foreign fighter). Γι' αυτό χρειαζόμαστε εκτός από εθνικά και ευρωπαϊκά μέτρα, την ενσωμάτωσή τους στο σύστημα πληροφοριών Σένγκεν, ώστε κάθε φύλακας στα εξωτερικά σύνορα του Σένγκεν, της ΕΕ, να γνωρίζει περί τίνος πρόκειται», επισημαίνει ο Τόμας ντε Μεζιέρ.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών δικαιολόγησε τα περιοριστικά μέτρα, δεδομένης της αύξησης του τρομοκρατικού κινδύνου, λέγοντας ότι αυτά λαμβάνονται με γνώμονα «την ασφάλεια των πολιτών μας» και εκτιμώντας ότι «η ελευθερία μας και το κράτος δικαίου δεν θίγονται».

Ο Τόμας ντε Μεζιέρ αναφέρθηκε και στην αθρόα έλευση προσφύγων στην Ευρώπη από τις εστίες κρίσης στη Συρία και το Ιράκ, τονίζοντας ότι η Γερμανία δεν μπορεί να αποφύγει την ανάληψη ευθυνών προκειμένου να συμβάλει στην εκτόνωση της δραματικής κατάστασης που επικρατεί. Μάλιστα, όπως αναφέρει, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών συμφώνησαν έπειτα από πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας να εφαρμόσουν σε εθελοντική βάση ένα σύστημα κατανομής των προσφύγων, στο οποίο ωστόσο «εμπλέκονται μόνο 10 από τα 28 κράτη-μέλη».

Υπέρ του κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ»

Ο Γερμανός υπουργός υπερασπίστηκε τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ, που επιβαρύνει ιδιαίτερα τις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ -ως εκ τούτου και την Ελλάδα- καθώς προβλέπει ότι υπεύθυνη για την εξέταση της εκάστοτε αίτησης ασύλου είναι η πρώτη χώρα εισόδου των προσφύγων στην Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά στην πρόταση καθιέρωσης ποσόστωσης για την κατανομή των προσφύγων, η οποία απορρίφθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διευκρίνισε ότι «αυτό θα προϋπέθετε διενέργεια ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, κάποιος θα πρέπει να αποφασίζει πως θα γίνει η κατανομή των προσφύγων. Δεδομένων των σημερινών συνθηκών αυτή θα ήταν η ΕΕ. Αυτό δημιουργεί και προβλήματα. Γι' αυτό είναι ορθό το ‘Δουβλίνο' και παρεμπιπτόντως μία αλλαγή θα διαρκούσε χρόνια».

Δημοφιλή