ΔΙΕΘΝΕΣ
03/12/2014 05:40 EET

Η δεύτερη ζωή της Coco Chanel ως μυστικός πράκτορας των Ναζί

ASSOCIATED PRESS
This undated photo shows French fashion designer Gabrielle

Συνεργάτης των Ναζί ήταν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου σύμφωνα με ντοκιμαντέρ η διάσημη σχεδιάστρια μόδας και αρωμάτων Gabrielle "Coco" Chanel.

Στο ντοκιμαντέρ «Η σκιά μιας Αμφιβολίας» (L' Ombre d' un Doute) που προβλήθηκε από το Κρατικό France 3, ο Γάλλος ιστορικός Franck Ferrand ανέφερε πως υπάρχουν έγγραφα του υπουργείου Αμυνας της Γαλλίας τα οποία αποδεικνύουν ότι η κατά τα άλλα κοσμική κυρία του καλού κόσμου εργαζόταν κατά τον πόλεμο απευθείας για τη γερμανική Στρατιωτική Υπηρεσία.

Η σχέση της Chanel με τους Ναζί είναι ήδη γνωστές από το 2011 μέσα από το βιβλίο του Αμερικανού ιστορικού Hal Vaughan που ανέδειξε τη σχέση της με τον διοικητή της Γκεστάπο στο Παρίσι βαρόνο Hans Gunther von Dincklage.

Το ντοκιμαντέρ κάνει ένα βήμα παραπάνω αποδεικνύοντας ότι η Chanel ήταν κατάσκοπος των Γερμανών κατακτητών. Η σχεδιάστρια μόδας εργαζόταν με το κωδικό όνομα «Westminster» και επρόκειτο για αναφορά στη σύντομη σχέση που είχε κατά τη δεκαετία του 1920 με τον Άγγλο Δούκα του Westminster, ενώ είχε για την Abwehr (τη γερμανική Στρατιωτική Υπηρεσία) τον αριθμό μητρώου F-7124.

Στο ντοκιμαντέρ δεν μπαίνει στο στόχαστρο μόνο ο ρόλος της Chanel κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στη Γαλλία, αλλά και της τραγουδίστριας Edith Piaf, του Maurice Chevalier και της ηθοποιού Sacha Guitry.