6 στους 10 Έλληνες θέλουν να μεταναστεύσουν
A pedestrian sign stands near a branch of Lloyds Bank in London, Tuesday, Oct. 28, 2014. The State-backed Lloyds Banking Group is to cut 9,000 jobs over the next three years as part of plans which will see the closure of some high street branches in a bid to improve efficiency, it is announced Tuesday.(AP Photo/Kirsty Wigglesworth)
A pedestrian sign stands near a branch of Lloyds Bank in London, Tuesday, Oct. 28, 2014. The State-backed Lloyds Banking Group is to cut 9,000 jobs over the next three years as part of plans which will see the closure of some high street branches in a bid to improve efficiency, it is announced Tuesday.(AP Photo/Kirsty Wigglesworth)
ASSOCIATED PRESS

Πρόθυμο να μετακομίσει στο εξωτερικό για να εργαστεί δηλώνουν το 60% των Ελλήνων. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία παγκόσμιας έρευνας με τίτλο «Αποκωδικοποιώντας το Παγκόσμιο Ταλέντο» που διεξήγαγαν οι εταιρείες The Boston Consulting Group και The Network, καθώς και η skywalker.gr για την Ελλάδα. Σύμφωνα με την έρευνα, η νεολαία εμφανίζεται περισσότερο «συγκρατημένη» και προτιμά την εύρεση εργασίας στη χώρα.

Η οικονομική αβεβαιότητα είναι ο νούμερο ένα λόγος που θα έκανε τους Έλληνες να αποφασίσουν να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό. Καλύτερες ευκαιρίες σταδιοδρομίας και καλύτερο βιοτικό επίπεδο, ο δεύτερος και τρίτος λόγος αντίστοιχα.

Ως προς το τι αναζητούν οι Έλληνες, η εκτίμηση που δείχνει ο εργοδότης για τη δουλειά του εργαζόμενου κατατάσσεται πρώτη προτεραιότητα. Αντανακλώντας το δύσκολο οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, η οικονομική σταθερότητα της εταιρείας κατατάσσεται ως δεύτερο ζητούμενο.

«Στην Ελλάδα, οι νέοι δείχνουν προτίμηση για εύρεση εργασίας στη χώρα τους σε υψηλότερο ποσοστό από άλλες χώρες και το βασικό κίνητρο για αναζήτηση ευκαιριών είναι η εκτίμηση της δουλειάς τους από τους εργοδότες» ανέφερε ο Βασίλης Αντωνιάδης, επικεφαλής της BCG στην Αθήνα.

Από την έρευνα προκύπτει ότι η νέα γενιά Ελλήνων (21-30 ετών) επιθυμεί να παραμείνει στην Ελλάδα περισσότερο από τον μέσο όρο.

Οι τρεις πρώτες χώρες στις οποίες θα πήγαιναν οι Έλληνες είναι οι αγγλόφωνες Μ. Βρετανία (18%) στη πρώτη θέση, οι ΗΠΑ (12%) στην τρίτη θέση και η οικονομικά σταθερή Ελβετία (13%) στη δεύτερη. Τη δεκάδα συμπληρώνουν οι Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία, Ιταλία, Καναδάς, Κύπρος και Μεξικό.

Ποιοι θέλουν να εργαστούν στην Ελλάδα

Εκτός από τους Έλληνες όμως που εκφράζουν επιθυμία να εργαστούν σε αυτές τις χώρες, υπάρχουν και κάτοικοι άλλων χωρών οι οποίοι επιθυμούν να έρθουν για δουλειά στην Ελλάδα. Μεταξύ των πρώτων δέκα χωρών, τρία κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Φινλανδία (3η θέση), Γαλλία (5η θέση), και Ολλανδία (7η θέση).

Εργασία και χαρά

Ενδιαφέρον εύρημα είναι το τι κάνει τους Έλληνες χαρούμενους στην εργασία τους. Ο καλός μισθός τοποθετείται τελευταίος στη λίστα των 10 σημαντικότερων κινήτρων. Πρώτο σε σημασία είναι η εκτίμηση του εργοδότη για τη δουλειά του εργαζόμενου, δεύτερο η οικονομική σταθερότητα της εταιρείας και τρίτο πόσο ενδιαφέρον είναι το αντικείμενο εργασίας. Η δυνατότητα επαγγελματικής εξέλιξης, οι καλές σχέσεις με τους συναδέλφους και τους προϊσταμένους, η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, το δημιουργικό και καινοτόμο εργασιακό περιβάλλον και η αίσθηση επαγγελματικής ασφάλειας συμπληρώνουν τα σημαντικότερα κίνητρα.

Παγκόσμια αγορά εργασίας

Παγκοσμίως, ποσοστό 64% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι ήδη ζουν ή είναι πρόθυμοι να μετακομίσουν στο εξωτερικό για εργασία.

Απαντώντας στην ερώτηση γιατί θα μετακόμιζαν, ποσοστό 64% των ερωτηθέντων αναφέρουν τη διεύρυνση της προσωπικής και απόκτηση εργασιακής εμπειρίας.

Όσον αφορά στο τι θα τους ικανοποιούσε στην εργασία, απλά θέματα αναφέρονται ως πιο σημαντικά. Έτσι η εκτίμηση του εργοδότη για τη δουλειά του εργαζόμενου και οι καλές σχέσεις με τους συναδέλφους βρίσκονται στις πρώτες δύο θέσεις.

Οι ΗΠΑ είναι η πιο δημοφιλής χώρα προορισμού παγκοσμίως (ποσοστό 42%) και την ακολουθούν η Μεγάλη Βρετανία (ποσοστό 37%) και ο Καναδάς (ποσοστό 35%). Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Γερμανία (ποσοστό 33%) και ευρωπαϊκές χώρες, που είτε έχουν ισχυρές οικονομίες είτε είναι γνωστές για την πολιτισμική τους προσφορά (ή και τα δύο).

Αντίστοιχα το Λονδίνο (ποσοστό 16%), η Νέα Υόρκη (ποσοστό 12,2%) και το Παρίσι (ποσοστό 8,9%) είναι οι πιο ελκυστικές πόλεις προορισμού παγκοσμίως

Info: Στην έρευνα, τα συμπεράσματα της οποίας παρουσιάστηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, συμμετείχαν 1.235 άτομα από την Ελλάδα και πάνω από 200.000 ερωτώμενοι παγκοσμίως σε 189 χώρες. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Απρίλιο έως τέλη Νοεμβρίου 2014.