Η οδύσσεια ενός ανασφάλιστου παιδιού: Ο νόμος ισχύει με αστερίσκους

Η οδύσσεια ενός ανασφάλιστου παιδιού: Ο νόμος ισχύει με αστερίσκους
MKIE

Το αγοράκι είναι 2,5 ετών. Πάσχει από κρυψορχία και κανονικά θα έπρεπε να έχει χειρουργηθεί πριν κλείσει τα 2, οι γονείς του όμως είναι άνεργοι και ανασφάλιστοι και δεν είχαν χρήματα για να κάνουν την επέμβαση. Το καλοκαίρι που ψηφίστηκε ο νόμος που επέτρεπε την πρόσβαση των ανασφάλιστων στις δομές δημόσιας υγείας, η μητέρα του μικρού ξεκίνησε τη γραφειοκρατική διαδικασία. Πήρε γνωμάτευση από τον παιδοχειρουργό του Νοσοκομείου Αγλαΐα Κυριακού και έκανε αίτηση για εξέταση του αιτήματος από την τριμερή επιτροπή του νοσοκομείου. Και βρήκε την πόρτα κλειστή. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου έχει αποφασίσει να μην δέχεται ανασφάλιστα παιδιά μέχρι να τους απαντήσει το Υπουργείο Υγείας αν θα δοθεί επιπλέον χρηματοδότηση και πως θα ελέγχονται οι ανασφάλιστοι.

Την καταγγελία την έκανε το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού. Ο Γιώργος Βήχας, ο εθελοντής γιατρός που επικοινώνησε με τον ιατρικό διευθυντή, δηλώνει πως ο συγκεκριμένος γιατρός του ξεκαθάρισε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει εγκριθεί κανένα αίτημα ανασφάλιστου και δεν πρόκειται να εγκριθεί, εάν το Υπουργείο Υγείας δεν απαντήσει στα ερωτήματα που έχει υποβάλλει το Διοικητικό Συμβούλιο.

Γιώργος Βήχας- ΜΚΙΕ: «Μου ξεκαθάρισε πως αν δεν δοθούν χρήματα δεν μπορούν ούτε ανασφάλιστα παιδιά με καρκίνο να περιθάλψουν. Το Υπουργείο Υγείας θέτει καθημερινά σε κίνδυνο ζωές ακόμα και μικρών παιδιών, λόγω των κλειστών προϋπολογισμών που έχει επιβάλει στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και λόγω του ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από μέρους του για το εάν οι τριμελείς επιτροπές συνεδριάζουν ή όχι».

Απευθυνθήκαμε στον Διευθυντή του Αγλαϊα Κυριακού, ο οποίος επιβεβαίωσε το διάλογο. «Το Υπουργείο Υγείας μας πέταξε το μπαλάκι με τους ανασφάλιστους χωρίς να υπάρχουν ούτε χρήματα, ούτε προσωπικό, ούτε οδηγίες», δηλώνει ο Γιάννης Παπαδάτος. Στη φωνή του διακρίνεται η απόγνωση.

Γιάννης Παπαδάτος- Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας Νοσοκομείου Αγλαϊα Κυριακού: «Δεχόμαστε όλα τα επείγοντα περιστατικά. Ωστόσο δεν ξέρουμε τι να κάνουμε για τις περιπτώσεις που χρήζουν μακρά νοσηλεία όπως τα χρόνια νοσήματα. Η οικονομική κατάσταση του νοσοκομείου είναι χάλια! Η ετήσια χρηματοδότηση δεν επαρκεί ούτε για τα τρέχοντα, χωρίς τις δωρεές θα είχαμε καταρρεύσει. Το περυσινό χρέος από τη νοσηλεία των ανασφάλιστων παιδιών ανέρχεται σε 1,6 εκατομμύρια ευρώ, όταν η ετήσια χρηματοδότηση είναι 12 εκατομμύρια. Στις 10 Νοεμβρίου στείλαμε επιστολή στην Υγειονομική Περιφέρεια, ζητώντας να δημιουργηθεί ειδικός κωδικός για τους ανασφάλιστους και θέτοντας μια σειρά από ερωτήματα. Δεν πήραμε καμία απάντηση».

Για τρία εκατομμύρια ανθρώπους, ο νόμος που ψηφίστηκε το καλοκαίρι για την πρόσβαση των ανασφάλιστων στις δομές δημόσιας υγείας, ήταν σανίδα σωτηρίας: Προέβλεπε ότι θα μπορούσαν πλέον να εξεταστούν από γιατρό του ΕΟΠΥΥ, να πάρουν φάρμακα πληρώνοντας μόνο τη συμμετοχή και να νοσηλευτούν σε δημόσιο νοσοκομείο. Ωστόσο τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας δέχονται τους ανασφάλιστους μόνο ως έκτακτα περιστατικά. Οι διοικήσεις δηλώνουν αδυναμία: Νόμος μπορεί να υπάρχει, λεφτά όμως όχι. Ακόμα κι αν πρόκειται για ένα παιδάκι 2,5 ετών.

Γιώργος Βήχας- Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού: «Κάθε εβδομάδα, ανοίγουμε στο Κοινωνικό Ιατρείο 60 νέες καρτέλες ασθενών. Αν το σύστημα λειτουργούσε, εμείς ως κοινωνικό ιατρείο δεν θα είχαμε λόγο ύπαρξης.. Στα περισσότερα νοσοκομεία όμως οι επιτροπές που εξετάζουν τα αιτήματα των ανασφάλιστων δεν έχουν συνεδριάσει ούτε μία φορά».

Η Huff Post Greece επικοινώνησε με το Υπουργείο Υγείας, το οποίο επιφυλάχθηκε να διερευνήσει την υπόθεση.

Δημοφιλή