ΔΙΕΘΝΕΣ
03/12/2014 09:53 EET

Το Λονδίνο θα αποπληρώσει τα χρέη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου

Scott Kublin/Flickr
Big Ben at Sunset

Η Βρετανία θα αποπληρώσει το σύνολο των χρεών της που χρονολογούνται από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και ανέρχονται σε 1,9 δισ. στερλίνες (2,4 δισ. ευρώ), όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

«Μπορούμε επιτέλους να πληρώσουμε τα χρέη που συνήφθησαν για να πολεμήσουμε στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου», ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν.

«Αποτελεί ένδειξη της δημοσιονομικής αξιοπιστίας μας και είναι επίσης μια καλή συναλλαγή για τους σημερινούς φορολογουμένους», συμπλήρωσε.

Η κυβέρνηση θα επωφεληθεί από τα σημερινά πολύ χαμηλά επιτόκια για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της στις αγορές.

Περισσότερα από 120.000 πρόσωπα κατέχουν δάνεια που χρονολογούνται από την εποχή αυτή και οι βρετανικές αρχές θα έρθουν σε επαφή μαζί τους προκειμένου να τους τα αποπληρώσουν.

Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, η Βρετανία έχει πληρώσει από το 1917 περίπου 5,5 δισ. στερλίνες για τόκους δανείων που χρονολογούνται από τον Μεγάλο Πόλεμο.

Η χώρα θα αποπληρώσει επίσης ομόλογα που χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα. Η χώρα είχε τότε χρεωθεί πολύ μετά το σκάσιμο, το 1720, μιας κερδοσκοπικής "φούσκας" που έμεινε στην ιστορία ως «η Φούσκα των Νότιων Θαλασσών».

Η κυβέρνηση είχε ήδη ανακοινώσει τον Οκτώβριο την αποπληρωμή παλαιών χρεών, αλλά για ποσά μικρότερα απ' ό,τι αυτά που ανακοινώθηκαν σήμερα.