ΕΙΔΗΣΕΙΣ
04/12/2014 13:19 EET | Updated 04/12/2014 13:20 EET

Ακυρώθηκε για σήμερα η εκτόξευση του διαστημοπλοίου Orion της NASA

Joe Raedle via Getty Images
CAPE CANAVERAL, FL - DECEMBER 04: A United Launch Alliance Delta 4 rocket carrying NASA's first Orion deep space exploration craft sits on its launch pad as it is prepared for a 7:05 AM launch on December 4, 2014 in Cape Canaveral, Florida. The heavy-lift rocket will boost the unmanned Orion capsule to an altitude of 3,600 miles, and returning for a splashdown west of Baja California after a four and half hour flight. (Photo by Joe Raedle/Getty Images)

Ματαιώθηκε για σήμερα η προγραμματισμένη εκτόξευση και παρθενική δοκιμαστική πτήση του διαστημοπλοίου Orion της NASA από το Κέιπ Κανάβεραλ στη Φλόριντα, λόγω ενός ζητήματος που προέκυψε με τον πύραυλο Delta IV Heavy, το οποίο δεν ήταν δυνατόν να επιλυθεί μέχρι το πέρας του «παραθύρου εκτόξευσης» που υπήρχε για σήμερα. Όπως επισημαίνει η NASA, το επόμενο αντίστοιχο «παράθυρο» πρόκειται να «ανοίξει» αύριο, και θα διαρκέσει δύο ώρες και 39 λεπτά. Η νέα απόπειρα εκτόξευσης είναι προγραμματισμένη για τις 7.05 (τοπική ώρα).

Όπως έγινε γνωστό, δεν ήταν το μόνο πρόβλημα το οποίο παρουσιάστηκε, καθώς η αντίστροφη μέτρηση χρειάστηκε να «παγώσει» και για άλλους λόγους, όπως ένα σκάφος το οποίο πλησίασε περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν τον χώρο εκτόξευσης και οι τοπικοί άνεμοι.

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για το πρώτο σκάφος μετά τα διαστημόπλοια του προγράμματος «Απόλλων» που προορίζεται να μεταφέρει αστροναύτες σε αποστολές στο βαθύ Διάστημα, την πρώτη φορά που το νέας γενιάς σκάφος της NASA «δοκιμάζεται απέναντι στις προκλήσεις του Διαστήματος» και την πρώτη επιχειρησιακή δοκιμή της εξαιρετικά εξελιγμένης θερμικής του ασπίδας.

Από την εκτόξευσή του, με πύραυλο Delta IV Heavy από τη Φλόριντα, μέχρι την προσθαλάσσωσή του στον Ειρηνικό με χρήση αλεξιπτώτων, το Orion θα «περάσει» από κάποιες καταστάσεις που αναμένεται να αντιμετωπίσει στο πλαίσιο αποστολών σε αστεροειδείς και στον Άρη.