ΔΙΕΘΝΕΣ
04/12/2014 05:17 EET | Updated 04/12/2014 05:18 EET

Μαθήματα ζωής: Βγήκε νικητής με ένα χέρι και ένα πόδι σε ανάβαση με ποδήλατο

Manu Molle

Ο Christian Haettich έχει ένα χέρι και ένα πόδι. Φέτος σε ένα τουρνουά για ερασιτέχνες ποδηλάτες ήταν από τα δέκα άτομα μόνο, που κατάφεραν να φτάσουν στο τέρμα, σε μία διαδρομή ανάβασης από τους Δολομίτες, στις Άλπεις και τα Πυρηναία Όρη.

Ο αγώνας διήρκησε 22 μέρες και η απόσταση που έπρεπε να καλύψουν οι ποδηλάτες ήταν 2.575 χλμ περίπου με 60 αναβάσεις των 60χλμ.

Ο Haettich γεννήθηκε και μεγάλωσε στην αγροτική Αλσατία. Περιγράφει την παιδική του ηλικία ως εντελώς φυσιολογική μέχρι το καταστροφικό ατύχημα που του συνέβη τον Δεκέμβριο του 1976, όταν ήταν μόλις 25 ετών. Ενώ οδηγούσε ένα μοτοποδήλατο, χτυπήθηκε μετωπικά από ένα αυτοκίνητο που έκανε προσπέραση. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει το αριστερό του πόδι από το ισχύο και το αριστερό του χέρι κάτω από τον αγκώνα.

«Άλλαξαν πολλά για μένα. Το να καταλήξεις άτομο με ειδικές ανάγκες στα 15 δεν είναι κάτι εύκολο. Έπρεπε να μάθω να ζω ξανά και να αντιμετωπίζω όλους αυτούς που με κοιτάνε. Πολύ συχνά με απέρριπταν και πρέπει να παραδεχτώ πως κάποια στιγμή σκέφτηκα να τερματίσω τη ζωή μου».

Ο ίδιος περιγράφει την αντιμετώπιση αυτών των σκέψεων ως άσκηση στον αυτοέλεγχο και την αποφασιστικότητα. Με το ποδήλατο άρχισε να ασχολείται μετά τα 30 και μετά τον γάμο και την γέννηση των παιδιών του.

Είναι εξαιρετικά απαιτητικό το να κάνει ποδήλατο έχοντας το βάρος του στη δεξιά πλευρά. Ενώ ο Christian έχει προσθετικό πόδι για περπάτημα, αυτό δεν είναι κατάλληλο για την ποδηλασία.

«Δεν είχα ισορροπία και πολλές φορρές έπεφτα κάτω. Πολύ συχνά έλεγα να τα παρατήσω και να αασχοληθώ με κάτι άλλο. Αλλά η γυναίκα μου με στήριζε και έτσι μια μέρα κατάφερα να κάνω ποδήλατο χωρίς να πέσω. Έτσι ξεκίνησαν όλα. Μετά από έναν χρόνο κατάφερα να αισθανθώ σιγουριά και πως ο αγώνας απέδωσε».

Ένας αρτιμελής αναβάτης μοιράζει τη δουλειά στα δύο του πόδια. Το ένα πόδι του Christian όμως δουλεύει για δυο με μία τεχνική που του πήρε χρόνια και αποφασιστικότητα.

«Ήμουν πολύ άρρωστος, νόμιζα ότι θα πεθάνω, ήταν πολύ δύσκολο. Το έκανα κάθε μέρα για 15 ημέρες. Η ανηφόρα με το ένα πόδι είναι δύσκολη. Μπορεί να γελάω γι 'αυτό τώρα, αλλά ήταν πολύ δύσκολο».

Θα πρέπει να είσαι πνευματικά δυνατός για να μην υποκύψεις στην επιθυμία να σταματήσεις και να ωθήσεις τον εαυτό σου να κάνει κάτι για ώρες, γνωρίζοντας ότι θα πρέπει να κάνεις την ίδια προσπάθεια πάλι για αρκετές φορές, ξανά και ξανά..

πηγή: BBC