ΔΙΕΘΝΕΣ
04/12/2014 09:02 EET | Updated 04/12/2014 09:03 EET

Άσαντ στο Paris Match: Δεν σταματάς την τρομοκρατία με αεροπορικές επιδρομές

ASSOCIATED PRESS
(AP Photo/SANA)

Δεν μπορείς να σταματήσεις την τρομοκρατία με αεροπορικές επιδρομές δήλωσε ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στο γαλλικό περιοδικό Paris Match. Χαρακτήρισε μάλιστα τις επιδρομές «παράνομη επέμβαση».

PM: Σας βοηθούν οι αεροπορικές επιδρομές;

Μπασάρ Αλ Άσαντ: Δεν μπορείς να σταματήσεις την τρομοκρατία με αεροπορικές επιδρομές. Η δράση χερσαίων στρατευμάτων, που γνωρίζουν την περιοχή και μπορούν να αντιδράσουν είναι απαραίτητη. Γι' αυτό και δεν υπάρχουν ουσιαστικά αποτελέσματα από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς των τελευταίων 2 μηνών. Οι βομβαδισμοί δεν βοηθάνε. Ίσως να βοηθούσαν αν ήταν σοβαροί και αποτελεσματικοί. Ούτε οι χερσαίες συγκρούσεις είχαν αποτέλεσμα, με την Τουρκία να υποστηρίζει εκείνεις τις περιοχές.

Φοβάστε ότι θα καταλήξετε όπως ο Σαντάμ Χουσσείν και ο Μουαμάρ Καντάφι;

Ασαντ: Ο Καπετάνιος δεν σκέφτεται το θάνατο, ούτε τη ζωή, τον απασχολεί μόνο πως θα σώσει το πλοίο. Θα ήθελα να τονίσω όμως το εξής: Στόχος μου δεν ήταν ποτέ να παραμείνω Πρόεδρος, ούτε πρίν, ούτε μετά την κρίση. Ανεξάρτητα με το τι θα γίνει, εμείς οι Σύριοι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να γίνουμε παιχνίδι στα δυτικά χέρια.

Ο Άσαντ είπε στο "Παρί Ματς" πως ουδείς μπορεί να προβλέψει πότε θα τελειώσει ο πόλεμος με τους αντάρτες που προσπαθούν να τον ανατρέψουν, αλλά τόνισε πως οι εχθροί του απέτυχαν να πάρουν με το μέρος τους τον πληθυσμό, γεγονός που επέτρεψε στις ένοπλες δυνάμεις να προωθηθούν.

Άσαντ: «Δεν πρόκειται για πόλεμο ανάμεσα σε δύο στρατούς, όπου ο ένας κατέχει ένα έδαφος και ο άλλος ένα άλλο. Είναι ένας άλλος τύπος πολέμου. Αντιμετωπίζουμε τρομοκρατικές οργανώσεις οι οποίες διεισδύουν σε μια πόλη ή ένα χωριό. Έτσι αυτός ο πόλεμος θα είναι μακρύς και δύσκολος».

Ο Άσαντ απέρριψε την άποψη ότι οι συριακές ένοπλες δυνάμεις επέτρεψαν στο Ισλαμικό Κράτος να αναπτυχθεί νωρίτερα στον πόλεμο για να εξοντώσει άλλους αντάρτες και υποστήριξε πως οι ΗΠΑ βοήθησαν να δημιουργηθεί η τζιχαντιστική οργάνωση.

Άσαντ: «Στην πραγματικότητα, το Ισλαμικό Κράτος δημιουργήθηκε το 2006 στο Ιράκ. Οι ΗΠΑ ήταν αυτές που κατείχαν το Ιράκ, όχι η Συρία", δήλωσε προσθέτοντας πως ο αρχηγός της οργάνωσης ήταν φυλακισμένος εκεί σε μια φυλακή την οποία διαχειρίζονταν οι ΗΠΑ. "Ποιός λοιπόν δημιούργησε το Ισλαμικό Κράτος; Η Συρία ή οι Ηνωμένες Πολιτείες;»,