ΔΙΕΘΝΕΣ
04/12/2014 02:55 EET | Updated 04/12/2014 05:48 EET

Απόφαση αλα Μιζούρι στη Νέα Υόρκη για μη δίωξη αστυνομικού ξεχειλίζει το ποτήρι της οργής

Μια νέα απόφαση για μη δίωξη αστυνομικού που σκότωσε άοπλο αφροαμερικανό, προκαλεί νέες αντιδράσεις και διαδηλώσεις στις ΗΠΑ. Αυτή τη φορά το περιστατικό αστυνομικής βίας -που πάλι θα περάσεις ατιμώρητη- έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη, στις 17 Ιουλίου, όταν λευκός αστυνομικό προκάλεσε με μια λαβή το θάνατο ενός άοπλου αφροαμερικανού, του 43χρονος Έρικ Γκάρνερ, προκαλώντας του ασφυξία.

Το Σώμα των ενόρκων της Νέας Υόρκης αποφάσισε να μην ασκηθεί δίωξη στον λευκό αστυνομικό, με αποτέλεσμα εκατοντάδες διαδηλωτές να βρούν στους δρόμους της πόλης το βράδυ της Τετάρτης.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στο Rockefeller Center, όπου δεκάδες τουρίστες έρχονται για να θαυμάσουν το φωτισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο και πολλοί συνελήφθησαν καθώς προσπαθούσαν να κάνουν καθιστική διαμαρτυρία.

Άλλοι, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Times Square, στη Union Square, το Columbus Circle, το Χάρλεμ, άλλα και στη συνοικία της Νέας Υόρκης όπου πέθανε ο 43χρονος Έρικ Γκάρνερ.

Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ και φώναζαν «δεν μπορώ να αναπνεύσω» που ήταν και τα τελευταία λόγια του Έρικ Γκάρνερ, ενώ τον έπνιγε ο αστυνομικός.

Οργή μετά το Φέργκιουσον

Η απόφαση των δικαστικών αρχών ήρθε δέκα ημέρες μετά από μια παρόμοια απόφαση στο Φέργκιουσον του Μισούρι και έχει προκαλέσει φόβους για ταραχές με αποτέλεσμα μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις να αναπτυχθούν στη Νέα Υόρκη για να αποφευχθεί κάθε περιστατικό.

Ο Ομπάμα για την υπόθεση Γκάρνερ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε την Τετάρτη ότι η απόφαση του Σώματος των ενόρκων σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης να μην ασκήσει δίωξη κατά των αστυνομικών για το θάνατο του αφροαμερικανού Ερικ Γκάρνερ «αναδεικνύει τα ευρύτερα ζητήματα» μεταξύ των μειονοτήτων και των αστυνομικών δυνάμεων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αν και δεν σχολίασε ευθέως την υπόθεση ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η απόφαση αναδεικνύει «την ανησυχία από την πλευρά πάρα πολλών μειονοτικών κοινοτήτων προς τις υπηρεσίες της επιβολής του νόμου ότι δεν συνεργάζονται για την αντιμετώπισή τους με δίκαιο τρόπο».

Ομοσπονδιακή έρευνα

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών Ερικ Χόλντερ ανακοίνωσε την έναρξη μιας ομοσπονδιακής έρευνας για την πιθανή παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών. «Οι εισαγγελείς μας θα διεξαγάγουν μια ανεξάρτητη σε βάθος δίκαιη και έγκαιρη έρευνα» δήλωσε ο Χόλντερ στους δημοσιογράφους.

«Εκτός από την εκτέλεση μιας δικής μας έρευνας η υπηρεσία θα προχωρήσει σε πλήρη αναθεώρηση του υλικού που συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια της τοπικής έρευνας» ανέφερε επίσης στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης.