ΕΙΔΗΣΕΙΣ
04/12/2014 04:26 EET | Updated 04/12/2014 04:26 EET

Το διαστημόπλοιο Orion ετοιμάζεται για την παρθενική του πτήση

Image Credit: NASA/Kim Shiflett
To Orion στην εξέδρα εκτόξευσης

Στα χρονικά της εξερεύνησης του Διαστήματος θα γραφτεί, σύμφωνα με τη NASA, η σημερινή ημέρα, καθώς σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη δοκιμαστική πτήση του διαστημοπλοίου Orion.

Πρόκειται για το πρώτο σκάφος μετά τα διαστημόπλοια του προγράμματος «Απόλλων» που προορίζεται να μεταφέρει αστροναύτες σε αποστολές στο βαθύ Διάστημα, την πρώτη φορά που το νέας γενιάς σκάφος της NASA «δοκιμάζεται απέναντι στις προκλήσεις του Διαστήματος» και την πρώτη επιχειρησιακή δοκιμή της εξαιρετικά εξελιγμένης θερμικής του ασπίδας.

Από την εκτόξευσή του, με πύραυλο Delta IV Heavy από τη Φλόριντα, μέχρι την προσθαλάσσωσή του στον Ειρηνικό με χρήση αλεξιπτώτων, το Orion θα «περάσει» από κάποιες καταστάσεις που αναμένεται να αντιμετωπίσει στο πλαίσιο αποστολής σε αστεροειδείς και στον Άρη.

Καλλιτεχνική απεικόνιση της επανεισόδου του σκάφους στην ατμόσφαιρα

«Το Orion είναι το εξερευνητικό σκάφος της NASA, και σε συνδυασμό με τον πύραυλο του Space Launch System, ή SLS, θα μας επιτρέψει να εξερευνήσουμε το Ηλιακό Σύστημα» δήλωσε ο Μαρκ Γκάιερ, υπεύθυνος προγράμματος του Orion.

Αν και για την επερχόμενη εκτόξευση θα χρησιμοποιηθεί ο Delta Heavy (οι μεγαλύτερος πύραυλος που διαθέτουν οι ΗΠΑ), το SLS θα αποτελέσει τον πύραυλο των μελλοντικών αποστολών.

Το πρόγραμμα Orion έχει φτάσει σε ένα κομβικό σημείο, από το οποίο θα μάθουν οι σχεδιαστές και κατασκευαστές του πώς τα καταφέρνει σε τεχνικό επίπεδο- ενώ παράλληλα θα επιδεικνύει- σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας- ότι η NASA είναι έτοιμη να κάνει το επόμενο βήμα όσον αφορά στο ταξίδι της προς το βαθύ Διάστημα, και εν τέλει στον Άρη.

«Οπότε, αν και το Orion προορίζεται για μία αποστολή μόνο 4,5 ωρών και δύο περιστροφών χωρίς πλήρωμα, το κωνοειδές σκάφος πρέπει να ολοκληρώσει τη σειρά των “εργασιών” του καλά, περιλαμβανομένης της πολύ σημαντικής εισόδου στην ατμόσφαιρα της Γης και την προσθαλάσσωση» σημειώνεται σχετικά.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η εκτόξευση (η οποία είναι προγραμματισμένη να γίνει στις 14.05 ώρα Ελλάδος) και η ανάκτηση του σκάφους μετά την προσθαλάσσωσή του θα λάβουν χώρα υπό το φως της ημέρας.

Sponsored Post