ΚΟΙΝΩΝΙΑ
04/12/2014 12:03 EET | Updated 04/12/2014 14:06 EET

Τσίπρας για Ρωμανό: Η κυβέρνηση να μην συμβάλει στην πυροδότηση έντασης

ASSOCIATED PRESS
Greek leftwing opposition leader Alexis Tsipras answers to a question during a press conference at the Foreign Press Club in Rome, Friday, Feb. 7, 2014. (AP Photo/Domenico Stinellis)

Παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα για την υπόθεση του Νίκου Ρωμανού. Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη Γενεύη όπου βρίσκεται, χαρακτηρίζει σε δήλωση του την υπόθεση Ρωμανού ως μια υπόθεση που αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και την εντάσσει σε ένα γενικότερο πλαίσιο συστηματικής καταπάτησης δημοκρατικών δικαιωμάτων και συνταγματικά κατοχυρωμένων ελευθεριών.

Ζητά δε από την κυβέρνηση «να παρέμβει άμεσα και όχι να συμβάλει αντικειμενικά στην πυροδότηση της έντασης, καλλιεργώντας κλίμα αποσταθεροποίησης και ανασφάλειας» με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Η δήλωση Τσίπρα έχει ως εξής:

«Ο Νίκος Ρωμανός βρίσκεται στην 25η ημέρα απεργίας πείνας νοσηλευόμενος αυτή τη στιγμή στο Νοσοκομείο Γεννηματά, διεκδικώντας το σεβασμό των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων του, και, ειδικότερα, το αυτονόητο δικαίωμα κάθε πολίτη στη μόρφωση και την εκπαίδευση.

Σύσσωμος ο δημοκρατικός κόσμος, προσωπικότητες και φορείς στηρίζουν το αίτημα αυτό. Η απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού δεν αποτελεί υπόθεση απλώς δική του και των οικείων του, αλλά αφορά το σύνολο της κοινωνίας, σε μια περίοδο όπου η δημοκρατία και οι συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες πλήττονται συστηματικά για όλους και όλες.

Αναδεικνύει, ταυτόχρονα, και το κεντρικό ζήτημα των συνθηκών κράτησης και των δικαιωμάτων των κρατουμένων, που διαβιούν υπό συνθήκες καταρράκωσης της αξιοπρέπειας και της ανθρώπινης υπόστασης τους. Το μεγαλείο, όμως, της δημοκρατίας είναι ακριβώς ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων, ανεξαρτήτως πολιτικής ή άλλης ταυτότητας. Και όλα τούτα δεν είναι παρά οι ιδρυτικές αρχές των σύγχρονων δημοκρατικών κοινωνιών, τα θεμέλια πάνω στα οποία οφείλει να στηρίζεται κάθε κράτος που σέβεται την δημοκρατία.

Στόχος ενός σύγχρονου και δημοκρατικού σωφρονιστικού συστήματος δεν μπορεί να είναι η εκδικητικότητα και η πυγμή απέναντι στους κρατούμενους, αλλά η κοινωνική επανένταξη, αναφαίρετο σκέλος της οποίας είναι ο σεβασμός του δικαιώματος στην εκπαίδευση. Εξάλλου, και αυτό οφείλει να γίνει σαφές στους εμπλεκόμενους Υπουργούς, σε ένα κράτος δικαίου η διακινδύνευση της ανθρώπινης ζωής δεν μπορεί να μπαίνει στη ζυγαριά με οποιουδήποτε είδους πολιτικές σταθμίσεις.

Η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει άμεσα και όχι να συμβάλει αντικειμενικά στην πυροδότηση της έντασης, καλλιεργώντας κλίμα αποσταθεροποίησης και ανασφάλειας».

Επιστρέφει τις αιτιάσεις τα περί «σκηκνικού έντασης» η κυβέρνηση

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα υποστήριξε πως αυτές αποκαλύπτουν «τις πραγματικές προθέσεις του». «Στήνει σκηνικό έντασης και με τον πιο αδίστακτο τρόπο καλύπτει και εκμεταλλεύεται την περίπτωση του νεαρού κατάδικου για ένοπλη ληστεία και υπόδικου για τρομοκρατία, για να δυναμιτίσει το κλίμα.Την ώρα που η υπόθεση βαίνει προς εκτόνωση, την ώρα που κατατίθεται η τροπολογία που διευθετεί το θέμα, την ώρα που όλα τα κόμματα, πλην ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις διαβουλεύσεις με τον υπουργό Δικαιοσύνης, συμφωνούν ή κατανοούν ότι αυτή είναι η πιο λογική λύση, o κ. Τσίπρας σπεύδει να ανάψει πάλι το φυτίλι» σχολίασε η κ.Βούλτεψη.

Όπως τόνισε «είναι φανερό ότι ο ίδιος βρίσκεται πίσω από κάθε σχέδιο αποσταθεροποίησης. Είναι άλλωστε γνωστό ότι ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του ονειρεύονται αφοπλισμό της αστυνομίας και ένοπλες δυνάμεις …νέου τύπου».