ΔΙΕΘΝΕΣ
04/12/2014 03:27 EET | Updated 04/12/2014 04:29 EET

Τσετσενία: Επίθεση ανταρτών με νεκρούς αστυνομικούς

ASSOCIATED PRESS
A publishing house building is seen in flames in the center of Grozny, Russia, early Thursday, Dec. 4, 2014. A gun battle broke out after midnight Thursday in the capital of Russia’s North Caucasus republic of Chechnya, puncturing the patina of stability ensured by years of heavy-handed rule by a Kremlin-appointed leader. Security officials and the leader of Chechnya said gunmen traveling in several cars killed at least three traffic police officers at a checkpoint late at night in the capi

Πεδίο μάχης έγινε μετά τα μεσάνυχτα το Γκρόσνι της Τσετσενίας, ενώ το κτίριο που στεγάζει τοπικό εκδοτικό οίκο κάηκε ολοσχερώς

Η επίθεση των ενόπλων πραγματοποιήθηκε ενόψει της ετήσιας ομιλίας για την κατάσταση του έθνους που θα εκφωνήσει στη Μόσχα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κι υπογραμμίζει την εύθραυστη κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της ασφαλείας στην Τσετσενία μία δεκαετία και πλέον μετά την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή για την καταστολή της δράσης των αυτονομιστών.

Σύμφωνα με την Εθνική Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία που εδρεύει στη Μόσχα, οι αστυνομικοί δέχτηκαν επίθεση όταν σταμάτησαν τα αυτοκίνητα που οδηγούσαν οι δράστες για να τους κάνουν έλεγχο. Τουλάχιστον 5 αστυνομικοί σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν. Στη συνέχεια οι αντάρτες εισέβαλαν στον εκδοτικό οίκο. Σκοτώθηκαν τουλάχιστον 3 αστυνομικοί και 6 αντάρτες.

Όπως έγραψε στον λογαριασμό του στο Instagram, οΤσετσένος ηγέτης, Ραμζάν Καντίροφ, "εξουδετερώθηκαν έξι τρομοκράτες", οι οποίοι άνοιξαν πυρ εναντίον περιπολικού σκοτώνοντας τρεις αστυνομικούς και στη συνέχεια εισέβαλαν στα γραφεία όπου στεγάζεται τοπικός δημοσιογραφικός οργανισμός. Κανένας δεν μπρόρεσε να διαφύγει. Διεύθυνα απευθείας την επιχείρηση"..

Ρεπόρτερ του Associated Press, είδε το πολυόροφο κτίριο του εκδοτικού οίκου να τυλίγεται στις φλόγες και άκουσε τον ήχο βαρέων όπλων τα ξημερώματα.

Ο ρεπόρτερ είδε επίσης το πτώμα ενός άνδρα με πολιτικά ρούχα στο δρόμο κοντά στον εκδοτικό οίκο, αλλά δεν είδε πώς σκοτώθηκε.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar Tass μετέδωσε ότι ο Καντίροφ είπε πως αρκετοί ένοπλοι βρίσκονται μέσα σε σχολείο στο κέντρο της πόλης, χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν κρατούν ομήρους.

Βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube δείχνει πλάνα από τις συγκρούσεις και αναφέρει ότι οι ένοπλοι εισήλθαν στο Γκρόζνι "σε αντίποινα για την καταπίεση μουσουλμάνων γυναικών".

Ο Καντίροφ κυβερνά με σιδηρά πυγμή την Τσετσενία έπειτα από τους δύο πολέμους μεταξύ των αυτονομιστών και των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή, τις περιόδους 1994-96 και 1999-2000, αλλά η δράση των ισλαμιστών ανταρτών έχει εξαπλωθεί στον κυρίως μουσουλμανικό Βόρειο Καύκασο πυροδοτούμενη από θρησκευτικά κίνητρα και από την λαϊκή οργή για την διαφθορά και τις καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τον Οκτώβριο, πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν στο Γκρόζνι από την επίθεση ενός καμικάζι όταν τον πλησίασαν αστυνομικοί ζητώντας του έγγραφα ταυτοποίησης.