ΕΙΔΗΣΕΙΣ
05/12/2014 10:23 EET

Στην πρωτοβουλία των 20 βουλευτών για εκλογή προέδρου έμειναν 8

Nikos Libertas / SOOC

Κατατέθηκε το κείμενο με τις υπογραφές βουλευτών που ζητούν εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, και συμφωνία για ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πορείας προς τις εθνικές εκλογές μέσα στο 2015.

Το κείμενο υπογράφουν τελικά οκτώ βουλευτές, πέντε ανεξάρτητοι -μεταξύ των οποίων και ο Πέτρος Τατσόπουλος, ο οποίος υποστήριζε έως τώρα ότι θα τηρήσει τη γραμμή του κόμματος με το οποίο εξελέγη στη Βουλή, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ- και τρεις της ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι βγαίνουν εκτός κομματικής γραμμής, αφού ο Φώτης Κουβέλης έχει δηλώσει πως δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο.

Αναλυτικότερα, πρόκειται για τους ανεξάρτητους Χρήστο Αηδόνη, Σπύρο Λυκούδης, Βασίλη Οικονόμου, Πέτρο Τατσόπουλο και Γρηγόρη Ψαριανό, καθώς και τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Νίκο  Τσούκαλη, Νίκη Φούντα και Θανάση Ψύρρα.

Διευκρινίσεις από τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ

Οι τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, αποσυνδέουν την πρότασή τους για εθνική συμφωνία με την ψήφο τους για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως τονίζουν σε γραπτή ανακοίνωσή τους «η πρότασή τους για εθνική συμφωνία είναι ενιαία και δεν συνδέεται με την επιλογή και την ψήφο του καθενός βουλευτή στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».

«H πρόταση των βουλευτών για εθνική συνεννόηση είναι μια "δέσμη" τριών ενεργειών συναίνεσης, που προϋποθέτει απαραίτητα τη συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων. Προς αυτά κυρίως απευθύνεται», τονίζουν οι Νίκος Τσούκαλης, Νίκη Φούντα και Θωμάς Ψύρρας. Και καταλήγουν λέγοντας:

«Πρόκειται για πρόταση- έκκληση για στοιχειώδη συνεννόηση που έχει ανάγκη ο τόπος ώστε να διασφαλίσουμε -έστω και την τελευταία στιγμή- κάποιες εκ των κορυφαίων θεσμικών διαδικασιών: α) συμφωνία για να ολοκληρωθεί η Αναθεώρηση του Συντάγματος τα δύο επόμενα χρόνια, β) συμφωνία για εκλογή Προέδρου, γ) συμφωνία για τον χρόνο των εκλογών».