ΚΟΙΝΩΝΙΑ
06/12/2014 13:51 EET

Τι προβλέπει ο ιατρικός κώδικας για την υποχρεωτική σίτιση

Eurokinissi

Εντολή να δεθεί και σιτισθεί υποχρεωτικά ο Νίκος Ρωμανός αν παρουσιάσει αυτοκτονικές τάσεις, έχει δώσει η εισαγγελία, σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost Greece.

Σύμφωνα με το συνήγορο υπεράσπισης του Ρωμανού, Φραγκίσκο Ραγκούση, πρόκειται για νέα εντολή που δόθηκε πρόσφατα. Σε αυτή κατά πληροφορίες, γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι κατά τη νομοθεσία η απεργία πείνας ουσιαστικά ισοδυναμεί με απόπειρα αυτοκτονίας και έτσι θα πρέπει να την εκλάβουν και να τη χειριστούν οι θεράποντες ιατροί.

Σύμφωνα με το άρθρο 12 του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας, περί συναίνεσης του ενημερωμένου ασθενούς, δεν απαιτείται συναίνεση για να προβεί ο γιατρός στην εκτέλεση οποιασδήποτε ιατρικής πράξης στις επείγουσες περιπτώσεις, κατά τις οποίες δεν μπορεί να ληφθεί κατάλληλη συναίνεση και συντρέχει άμεση, απόλυτη και κατεπείγουσα ανάγκη παροχής ιατρικής φροντίδας, στην περίπτωση απόπειρας αυτοκτονίας ή αν οι γονείς ανήλικου ασθενή ή οι συγγενείς ασθενή που δεν μπορεί να για οποιονδήποτε λόγο να συναινέσει ή άλλοι τρίτοι, που έχουν την εξουσία συναίνεσης για τον ασθενή, αρνούνται να δώσουν την αναγκαία συναίνεση και υπάρχει ανάγκη άμεσης παρέμβασης, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος για τη ζωή ή την υγεία του ασθενούς.

Γ. Ρωμανός: Αναγνωρίζω το ηθικό υπόστρωμα των κινήσεών του

«Δεν ξέρω σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή μπορεί και να τό 'λεγα... σώστε το παιδί μου, σώστε το παιδί μου. Μπορεί και να τό 'λεγα, στην πολύ κρίσιμη στιγμή, όμως. Γιατί πονάω... Η μητέρα του πονάει πολύ περισσότερο από μένα», δηλώνει στο «Έθνος» της Κυριακής ο Γιώργος Ρωμανός, πατέρας του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού.

Αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως δεν πιστεύει ότι το παιδί του κάνει λάθος και προσθέτει: «Ως πατέρας δεν μου αρέσει να βασανίζεται το παιδί μου. Δεν μου αρέσει καθόλου να βασανίζεται, και επιμένω, από αυτό το σάπιο κράτος. Πονάω και δεν το δέχομαι αυτό, αλλά από την άλλη μεριά αναγνωρίζω το ηθικό υπόστρωμα των κινήσεών του».

Σημειώνει ότι ποτέ δεν ρώτησε τον γιο του για τη ληστεία του Βελβεντού καθώς θεωρεί ότι μπορεί να εντάσσεται στο σκεπτικό του ότι «εγώ είμαι από αυτούς που θα φτιάξουν έναν καινούργιο καλύτερο κόσμο». Δηλώνει ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης «πρέπει να κάνει πίσω γιατί αυτός έχει το άδικο» ενω υπογραμμίζει πως «ο θάνατος του Αλέξη τον επηρέασε διττά. Από τη μια σκοτώνεται ο φίλος του και από την άλλη επιβεβαιώνονται και όλα αυτά που ήξερε. Ήταν ατυχία που βρέθηκε εκεί, ήταν 15,5 χρονών παιδιά. Ο Αλέξης ξεψύχησε στην αγκαλιά του... Μετά ήταν ένα πάρα πολύ θυμωμένο παιδί. Ο μεγάλος θυμός ήταν το συναίσθημά του. Τον επηρέασε πολύ και υπάρχει αυτό μέσα του».