Nidodileda, ρούχα με ελεύθερο πνεύμα

Δύο χρόνια μετά την εμφάνισή τους, τα ρούχα της Nidodileda έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν για το ιδιαίτερο στyλ τους, τις προσεγμένες λεπτομέρειες και το ελεύθερο πνεύμα τους. Η δημιουργός τους, Τόνια Μητρούδη, μιλάει στην HuffPost Greece για τη μόδα, τα ρούχα της και τις μεγάλες προσωπικότητες που την τροφοδοτούν με έμπνευση.

Πρώτα Fashion editor και μετά σχεδιάστρια. Τι ρόλο παίζει η μόδα στη ζωή σου;

Η εμπειρία μου ως Fashion Editor με βοηθησε αρκετά στην μετέπειτα πορεία μου. Είχα ξεκάθαρα στο μυαλό μου την ακολουθία που πρέπει να έχει ενα σωστό και ολοκληρωμένο lay-out εικόνων, οπότε με βοήθησε στο να εναρμονίζω την εικόνα της Nidodileda και των φωτογραφήσεων με αυτη των σχεδίων και της αποτύπωσης τους στη πραγματικότητα. Νιώθω ότι με τη μόδα περπατάμε παράλληλα, χωρίς αυτο να σημαίνει οτι ακολουθούμε κοινή πορεία πάντα. Περισσότερο τείνω να αποφεύγω τις τάσεις καθε σεζόν και βάζω στοιχεία εποχής που με εκφράζουν καλύτερα ως σχεδιάστρια.

Πώς προέκυψε το όνομα Nidodileda;

Προέρχεται από τις τρεις λέξεις Nido di Leda που κατά τον Δάντη σημαίνουν «Φωλιά της Λήδας». Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία είναι η ιστορία των Διόσκουρων, των δίδυμων υιών του Δία και της ερωμένης του Λήδας, του Κάστορα και του Πολυδεύκη οι οποίοι ως ανταμοιβή της αδελφικής αγάπης που επέδειξαν επί γης έγιναν αστέρια στον ουρανό. Πρόκειται για μία ιστορία που με αγγίζει πολύ.

Πώς θα χαρακτήριζες τα ρούχα που σχεδιάζεις;

Τα ρούχα μου θα τα χαρακτήριζα θεατρικά. Αυτό που τα κάνει πιο ιδιαίτερα ειναι το μπέρδεμα των υφασμάτων, των υφών και της αίσθησης που σου βγάζουν. Είναι νεανικά αλλα και απόλυτα γυναικεία, αέρινα και boheme. Και κυρίως βολικά για όλες τις ώρες της μέρας.

Από που αντλείς έμπνευση;

Έμπνευση βρίσκω παντού. Σε ό,τι τραβήξει τη ματιά μου με περιέργεια και θαυμασμό, είτε αυτο είναι ένα ύφασμα, ειτε μια ταινία ή ενα τραγούδι. Οι επιρροές μου προέρχονται σίγουρα από την δεκαετία του '70 που λατρευω και υπάρχουν πολλά στοιχεία απο το '40, περισσότερο όσον αφορά την επιλογή υφασμάτων.

Ποιος είναι ο καλλιτέχνης/ σχεδιαστής που θαυμάζεις περισσότερο;

Θαυμάζω διάφορες πρσωπικότητες από διάφορα καλλιτεχνικα «στέκια». Τραγουδιστικά θαυμάζω τον Asaf Avidan που μιλάει στην ψυχή μου, σχεδιαστικά τον Alber Elbaz καλλιτεχνικο διευθυντη της Lanvin, την Emily Soto φωτογραφικά και πάρα πολλούς άλλους. Θα μπορούσα να κάνω ολόκληρη λίστα

Το σήμα της Nidodileda είναι ένα φτερό. Τι συμβολίζει το φτερό για εσένα;

Το φτερό το αγαπώ σε πολλές εκδοχές του απο μικρό παιδί. Για κάποιο λόγο με γαληνεύει οταν το κοιτάω και έχω περάσει ώρες χαιδέυοντας την εξαιρετική υφη του. Για μένα συμβολίζει την ελευθερία, είναι ελαφρύ, ευέλικτο και συνδεδεμένο με αρκετούς πολιτισμούς και μύθους και αυτό με γοητευει. Δεν θα μπορούσε να μην ειναι μέρος της Nidodileda που δεν είναι μόνο ένα brand ρούχων για μένα αλλά μια ιδέα που σε κάνει να νιώθεις ελεύθερος.