Έκκληση Δαμιανού για το μαθητή του Νίκο Ρωμανό

'Έκκληση Δαμιανού για το μαθητή του Νίκο Ρωμανό
Eurokinissi

Ανοιχτή πρόσκληση – έκκληση απευθύνει με επιστολή του ο δάσκαλος του Νίκου Ρωμανού και διευθυντής του Σχολείου των Φυλακών, Πέτρος Δαμιανός προκειμένου όπως γράφει να “να του δοθεί η δυνατότητα με τη φυσική παρουσία του, να παρακολουθεί τα μαθήματα και τα εργαστήρια, με την συνοδεία μου”.

Ο κ. Δαμιανός σημειώνει ότι είναι “μία λύση εφικτή” αφού όπως εξηγεί στο παρελθόν έχει συνοδεύσει μαθητή με ποινή μεγαλύτερη από εκείνη του Ρωμανού. “Είναι μια λύση χωρίς νικητές και ηττημένους. Είναι μια λύση από την οποία όλοι μας έχουμε να μάθουμε πολλά”, υπογραμμίζει.

Ο κ. Δαμιανός μιλώντας στην εκπομπή 360 Μοίρες στην τηλεόραση του Alpha της Σοφίας Παπαϊωάννου τον περασμένο Μάιο εξηγεί ότι οι περισσότερες επιτυχίες παιδιών που έχουν καταφέρει να περάσουν με τις Πανελλήνιες εξετάσεις σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ καταγράφηκε το 2012.

Αναλυτικά στο βίντεο που ακολουθεί η κάμερα καταγράφει τις προσπάθειες των κρατούμενων - μαθητών εν ώρα διδασκαλίας, το Λύκειο των φυλακών και συναντάει νέους κρατούμενους, οι οποίοι προετοιμάζονται για τις εξετάσεις. Δείτε ολόκληρη την εκπομπή.

Ολόκληρη η επιστολή του κ. Δαμιανού:

"Ο Νίκος ήταν μαθητής μου στο Γυμνάσιο-Λύκειο που λειτουργεί εντός του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα. Όλοι παρακολουθούμε και μετράμε με αγωνία τις ημέρες απεργίας πείνας του Νίκου Ρωμανού, με αίτημα την φοίτηση του στην ανώτατη σχολή στην οποία εισήχθη.

Η επιτυχία του όμως δεν έχει ολοκληρωθεί, αφού μέχρι σήμερα δεν του έχει δοθεί η απαιτούμενη άδεια, προκειμένου να παρακολουθεί μαζί με τους συμφοιτητές του τα μαθήματα της Σχολής του.

Επειδή η παιδεία προσφέρεται στους ναούς της, τα σχολεία. Επειδή η εκπαίδευση στις φυλακές έχει ανάγκη από δημιουργικά κίνητρα, για να λειτουργήσει ως παράδειγμα στους επόμενους μαθητές. Επειδή είναι υγεία για μια κοινωνία, να διαθέτει νέους οι οποίοι αγωνίζονται. Επειδή η παιδεία είναι αναφαίρετο δικαίωμα, γιατί αποδεδειγμένα βοηθά στην ανάπτυξη και την ολοκλήρωση της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του ανθρώπου. Και επειδή ο Νίκος Ρωμανός, διεκδικεί με κίνδυνο της ζωής του τα παραπάνω δικαιώματα, απευθύνω ανοιχτή πρόταση-έκκληση, αποκλειστικά ως δάσκαλος, για να του δοθεί η δυνατότητα με τη φυσική παρουσία του, να παρακολουθεί τα μαθήματα και τα εργαστήρια, με την συνοδεία μου.

Ας αφήσουμε την ιδιαίτερη σχέση του δάσκαλου με τον μαθητή του να λύσει το πρόβλημα. Ας επιτρέψουμε την εμπιστοσύνη του δάσκαλου προς τον μαθητή του και την εμπιστοσύνη του μαθητή προς τον δάσκαλο του, να εγγυηθούν την επιστροφή του Νίκου Ρωμανού στη Δικαστική Φυλακή Κορυδαλλού. Μετά από είκοσι (20) χρόνια στην εκπαίδευση νέων στη φυλακή, μπορώ να εγγυηθώ μια ''επιστροφή''.

Είναι μια λύση εφικτή, γιατί και στο παρελθόν έχω συνοδεύσει επιτυχώς μαθητή μου, με ποινή μεγαλύτερη από αυτή του Νίκου. Είναι μια λύση χωρίς νικητές και ηττημένους. Είναι μια λύση από την οποία όλοι μας έχουμε να μάθουμε πολλά.

Πέτρος Δαμιανός

Διευθυντής του Γυμνασίου-Λυκείου

του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα".

Δημοφιλή