Ε.Ε.: Κατάλογος 2.000 εν δυνάμει έργων, αξίας 1,3 τρισ. σε πανευρωπαϊκό επίπεδο

Ε.Ε.: Κατάλογος 2.000 εν δυνάμει έργων, αξίας 1,3 τρισ. σε πανευρωπαϊκό επίπεδο
I tried to feel something as the EU flag waved in front of the alps. But nothing happened.
I tried to feel something as the EU flag waved in front of the alps. But nothing happened.
Arenamontanus/Flickr

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταρτίσει έναν κατάλογο σχεδόν 2.000 έργων, αξίας €1,3 τρισεκ., που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν σε ένα σχέδιο επενδύσεων με στόχο την αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας χωρίς τη δημιουργία νέου χρέους.

Μετά την πρόσκληση του προέδρου της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ υπέβαλαν σχέδια που ελπίζουν ότι θα συμπεριληφθούν στον τελικό κατάλογο.

Τα έργα αυτά εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα και συμπεριλαμβάνουν από την ανέγερση ενός νέου τερματικού σταθμού στο διεθνές αεροδρόμιο του Ελσίνκι μέχρι αντιπλημμυρικά έργα στη Βρετανία, σύμφωνα με ένα έγγραφο το οποίο έχει περιέλθει σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

«Συνολικά, έχουν καταγραφεί σχεδόν 2.000 έργα με συνολικό κόστος επένδυσης €1,300 τρισεκ., εκ των οποίων τα €500 δισεκ. πρόκειται να υλοποιηθούν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια», αναφέρει το έγγραφο, το οποίο θα συζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ αύριο Τρίτη.

Άλλα έργα τα οποία βρίσκονται στον κατάλογο, ο οποίος, τονίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, δεν είναι ο οριστικός, συμπεριλαμβάνουν την τόνωση των προγραμμάτων στέγης στην Ολλανδία, την κατασκευή ενός νέου λιμένα στην Ιρλανδία και την κατασκευή ενός δικτύου ταχείας σιδηροδρομικής σύνδεσης αξίας €4,5 δισ., μεταξύ Εσθονίας, Λετονίας, Λιθουανίας και Πολωνίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να επιλέξει τα πρώτα έργα και αυτά να είναι έτοιμα να αντλήσουν χρηματοδότηση τον Ιούνιο.

Ο Γιούνκερ παρουσίασε τον περασμένο μήνα ένα σχέδιο για τη μόχλευση περίπου €315 δισεκ. για να αξιοποιηθούν σε —κυρίως ιδιωτικές— νέες επενδύσεις στην ΕΕ, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος για να τερματιστεί η περίοδος αποτελμάτωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Τα επίπεδα των επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν πέσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η ΕΕ έχει κατανείμει €8 δισ., τα οποία θα συμβάλλουν να συγκεντρωθούν €21 δισεκ. για ένα ειδικό ταμείο, το οποίο θα διαχειρίζεται από κοινού με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι το ταμείο αυτό μπορεί να κινητοποιήσει επενδύσεις που συνολικά θα ανέλθουν σε €315 δισ. μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Για να φθάσει τα €500 δισ., οι κυβερνήσεις της ΕΕ μπορεί να συνεισφέρουν επιπλέον κεφάλαια, τα οποία δεν θα προσμετρηθούν στα ελλείμματά τους βάσει του συμφώνου σταθερότητας.

Την ώρα που η Ευρώπη συνεχίζει να αντιμετωπίζει μεγάλες οικονομικές δυσκολίες και ανεργία σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ορισμένοι αναλυτές θεωρούν πως το πρόγραμμα επενδύσεων αυτό εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι κυβερνήσεις θα δεσμευθούν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις κι έτσι η ΕΚΤ θα έχει δυνητικά την κάλυψη για να προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αμερικάνικού τύπου, αγοράζοντας κρατικά ομόλογα για να διοχετεύσει χρήμα στην οικονομία, εξηγούν.

Δημοφιλή