ΚΟΙΝΩΝΙΑ
09/12/2014 08:57 EET | Updated 09/12/2014 11:44 EET

Παρέμβαση γενικού γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών για τον Ρωμανό

archive

Μια σημαντική παρέμβαση για το θέμα του Νίκου Ρωμανού είχαμε από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Γιάννη Ιωαννίδη και τον τέως γενικό γραμματέα αντεγκληματικής πολιτικής Μαρίνο Σκανδάμη.

Η Πολιτεία εκτός από τους κανόνες, πρέπει να διασφαλίζει και τις αρχές και τις αξίες της δημοκρατίας, λένε στο κείμενο τους οι δύο άνδρες.

Η δήλωση έχει ως εξής:

«Έχοντας υπηρετήσει τους θεσμούς του Κράτους Δικαίου, με όση δύναμη διαθέταμε, πιστεύουμε βαθιά στην αξία των κανόνων και στην αναγκαιότητα εφαρμογής τους. Υπάρχουν, ωστόσο, οριακές περιπτώσεις, όπου η ζωή μας ξεπερνάει όλους.

Εξάλλου η ανθρώπινη ζωή είναι, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, η υπέρτατη αξία.

Η ιστορία του Νίκου Ρωμανού είναι μία από αυτές τις οριακές περιπτώσεις. Όση σημασία και αν έχει η διάκριση των εξουσιών ή η προστασία της δημόσιας τάξης, όσο λεπτές κι αν είναι υπό κανονικές συνθήκες οι σταθμίσεις μεταξύ δημόσιων αγαθών και δικαιωμάτων των κρατουμένων, όλα τούτα θα εκμηδενιστούν αν το αποτέλεσμα στο οποίο θα οδηγήσουν θα είναι η απώλεια της ζωής ενός ανθρώπου χτυπημένου από μια εξαιρετική μοίρα.

Η Πολιτεία έχει αρχές, αξίες και κανόνες, έχει και όργανα που επωμίζονται την ευθύνη να διασφαλίσουν, εκτός από την τήρηση των κανόνων, την επικράτηση των αρχών και των αξιών».