ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
09/12/2014 16:06 EET | Updated 09/12/2014 18:38 EET

Σόιμπλε: Καλή απόφαση η επίσπευση των προεδρικών εκλογών

ASSOCIATED PRESS
German Finance Minister Wolfgang Schauble smiles as he arrives for a EU finance ministers meeting at the European Council building in Brussels, Tuesday, July 8, 2014. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Θετικά σχολίασε την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να επισπεύσει τις προεδρικές εκλογές ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σήμερα από τις Βρυξέλλες.

Ο κ. Σόιμπλε, έκανε θετικά σχόλια για τις προσπάθειες εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας που καταβάλουν τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ, μιλώντας προς τους εκπροσώπους του Τύπου, εμμέσως πλην σαφώς, άφησε να εννοηθεί ότι ήταν εν γνώσει της απόφασης του Έλληνα πρωθυπουργού να επισπεύσει τις προεδρικές εκλογές.

Ο Β. Σόιμπλε ανέφερε πως ήταν μια καλή απόφαση, ενώ παράλληλα εγκωμίασε την πρόοδο που έχει επιτελέσει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα στο θέμα της διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών της.

 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξήρε επίσης τον κ. Σαμαρά, τον οποίο χαρακτήρισε ως μια αποφασιστική μορφή, που συνέβαλε περισσότερο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

 

Ο Μίχαελ Φουχς, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), δήλωσε επίσης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg στο περιθώριο του συνεδρίου του κόμματος στην Κολονία, ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς «γνωρίζει ότι πρέπει να αποκαταστήσει ένα κλίμα πολιτικής καθαρότητας».

 

Αναφερόμενος στην επίσπευση των προεδρικών εκλογών ο κ. Φουχς εκτίμησε πως πρόκειται για «ένα υπολογισμένο ρίσκο το οποίο ανέλαβε ο Σαμαράς, το οποίο είναι στην πραγματικότητα μια έξυπνη κίνηση».

 

Ο Μ. Φουχς, ο οποίος ανέφερε πως συνομίλησε τηλεφωνικά με τον κ. Σαμαρά χθες Δευτέρα, έκρινε ακόμη μιλώντας στο Μπλούμπεργκ ότι «οι πιθανότητες (της κίνησης) να αποδώσει είναι κάτι παραπάνω από καλές. Ξέρει τι κάνει».

Διαθέσιμη γραμμή πιστώσεων έως και τα τέλη Φεβρουαρίου

Ο κ. Σόιμπλε επεσήμανε ότι θα μπορούσε να καταστεί διαθέσιμη μια γραμμή πιστώσεων για την Ελλάδα έως και τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ διαβεβαίωσε πως για κάτι τέτοιο δεν θα απαιτείτο νέα χρηματοδότηση, πριν αναχωρήσει από τις Βρυξέλλες.

Η προβλεπόμενη επιμήκυνση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας θα έδινε στην Αθήνα αρκετό χρόνο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής προέδρου ή να προκηρυχθούν και να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές, εάν χρειαζόταν, πριν το πρόγραμμα στήριξης ολοκληρωθεί και συμφωνηθούν οι όροι για την χορήγηση μιας προληπτικής γραμμής πιστώσεων μετά το μνημόνιο, σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post