Bloomberg: Δεν βγαίνουν τα 180 κουκιά για την εκλογή προέδρου

Bloomberg: Δεν βγαίνουν τα 180 κουκιά για την εκλογή προέδρου
Eurokinissi

Έπειτα από τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στο ΧΑΑ, που έχει καταγραφεί από την ημέρα που η Ελλάδα εντάχθηκε στην Ευρωζώνη το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg στρέφει την προσοχή του με δύο άρθρα του στις προθέσεις των ανεξάρτητων βουλευτών αναφορικά με την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και στην επόμενη ημέρα για τη χώρα.

Όπως σημειώνει, ο αναπληρωτής καθηγητής Δίκαιου και Οικονομίας, Αριστείδης Χατζής στο πρακτορείο «Τα μαθηματικά είναι πολύ δύσκολα για την κυβέρνηση», καθώς εξηγεί το άρθρο μόνο μερικοί από τους 24 ανεξάρτητους βουλευτές έχουν δηλώσει ανοιχτά ότι θα στηρίξουν την υποψηφιότητα Δήμα. Την ίδια στιγμή, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί των υπολοίπων κομμάτων έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν θετικά. Γεγονός που σημαίνει, σημειώνει το Bloomberg, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να υπολογίζει σε μία «επανάσταση» από βουλευτές εναντίον της κομματικής τους γραμμής προκειμένου να εξασφαλίσει την εκλογή νέου Προέδρου και άρα να αποφύγει μία εκλογική αναμέτρηση, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ «οδηγεί» στις δημοσκοπήσεις.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μεταδίδει το πρακτορείο, έχοντας χαιρετίσει την απόφαση της συγκυβέρνησης για την επίσπευση της ψηφοφορίας στις 17 Δεκεμβρίου εμφανίζεται σίγουρο ότι ο κ. Σαμαράς δεν έχει τις απαραίτητες 180 ψήφους προκειμένου να παραμείνει κυβέρνηση. Ως αποτέλεσμα, περιμένει τώρα τις εκλογές οι οποίες ήταν προγραμματισμένες να διεξαχθούν έως το 2016.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βρεθεί να κυβερνά λίγο πριν τη λήξη του προγράμματος», είπε ο κ. Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας εξηγώντας ωστόσο ότι σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα να παραμείνει χωρίς παροχή ύστατης στήριξης (backstop). Η αξιολόγηση η οποία άρχισε τον περασμένο Σεπτέμβρη παραμένει στον... πάγο καθώς οι εταίροι αξιώνουν υψηλότερες απαιτήσεις σχετικά με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού του επόμενου έτους και ζητούν νέα μέτρα.

Την ίδια στιγμή, εξετάζοντας τις προβλέψεις για τις επόμενες κινήσεις των βουλευτών αναφέρει ότι η επιλογή Δήμα προσεγγίζει τους συντηρητικούς αλλά και το προσωπικό συμφέρον των διαφωνούντων. «Χρήζοντας τον Σταύρο Δήμα, τον 73χρονο πρώην Ευρωπαίο Επίτροπο, προσφέρει στους συντηρητικούς των 300 της Βουλής έναν υποψήφιο που συντάσσεται με τις αξίες τους και παραχωρεί στον Σαμαρά μία ευκαιρία να παραμείνει στην εξουσία», αναφέρει το Bloomberg. Ο κ. Χατζής δηλώνει ότι «Παρέχει επίσης και ένα λόγο σε όσα μέλη ανησυχούν ότι με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ίσως χάσουν τη δουλειά τους και τελικά να συνταχθούν με την κυβερνητική πλευρά». «Πολλοί από αυτούς εξελέγησαν για πρώτη φορά το 2012», συμπλήρωσε και τόνισε ότι «ίσως θα είναι η τελευταία τους φορά».

Στην προσπάθειά του να ξεπεράσει τον Αλέξη Τσίπρα, ο Αντώνης Σαμαράς, γράφει το Bloomberg επισπεύδει την ψηφοφορία πριν την τελική συμφωνία με την Τρόικα και αναγκάζει τον Τσίπρα να αποφασίσει εάν θα αποδεχθεί τα αιτήματα ή όχι των πιστωτών.

«Είναι σαν να λέει στον Τσίπρα "είτε θα συναινέσεις στην εκλογή Προέδρου, είτε θα καταλήξεις να αναγκαστείς να κάνεις πολλούς συμβιβασμούς"», λέει η κ. Δάφνη Χαλικιοπούλου, λέκτορας Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ.

Από την πλευρά του, ο κ. Θανάσης Δρογώσης, από την Pantelakis Securities, εξηγεί ότι ένα θετικό αποτέλεσμα στη Βουλή θα ανανεώσει τη δυναμική Σαμαρά στην εξουσία αλλά και θα καταφέρει να ενισχύσει τη θέση του στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

«Ο Σαμαράς γνωρίζει ότι πρέπει να καθιερώσει πολιτική σαφήνεια», δηλώνει σε συνέντευξή του στην Κολωνία ο Michael Fuchs, αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος που ηγείται η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και συμπληρώνει στο Bloomberg ότι «η απόφαση του είναι ένα καλά υπολογισμένο ρίσκο», το οποίο χαρακτηρίζει «έξυπνη κίνηση». «Ξέρει τι κάνει», είπε και σημείωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του χθες.

Δημοφιλή