Εκστρατεία Ψινάκη για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Εκστρατεία Ψινάκη για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα
kede

Στην φωτογραφία ποζάρουν ο Ηλίας Ψινάκης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης και ο αδελφός της Μελίνας, Σπύρος Μερκούρης.

Έχουν μόλις ανακοινώσει ότι αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο Ηλίας Ψινάκης.

Ο Δήμαρχος Μαραθώνα θα λειτουργήσει ως πρέσβης, σε ένα οδοιπορικό δημοσίων σχέσεων με διεθνείς σημαντικές προσωπικότητες και οργανώσεις που έχουν ταχθεί υπέρ της επιστροφής των γλυπτών.

«Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσες διεθνείς προσωπικότητες αγαπάνε την Ελλάδα και θέλουν να βοηθήσουν με όλα τα μέσα» δήλωσε ο Ηλίας Ψινάκης.

Το «στρατηγείο» αυτής της πρωτοβουλίας, θα είναι η Αμφικτυονία Αρχαίων Δήμων, που θα ιδρυθεί με έδρα το Μαραθώνα. Σκοπός της Αμφικτυονίας, τόνισε ο κ. Ψινάκης, είναι η προστασία, η διεκδίκηση και η διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» με πρώτο στόχο την επιστροφή των κλεμμένων Γλυπτών του Παρθενώνα.

Εμπνευστής της ιδέας, ήταν ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γιώργος Πατούλης.

«Μετά από εισήγησή μου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ αποφάσισε ομόφωνα να αναλάβει ο κ. Ψινάκης για λογαριασμό της ΚΕΔΕ, μέσω του Γραφείου Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων αυτό το μεγαλεπήβολο οδοιπορικό για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, θεωρώντας τον ως το κατάλληλο πρόσωπο. Θεωρούμε ότι είναι μια δύσκολη, αλλά ωραία προσπάθεια, που ξεκινά με τη συνένωση δήμων που έχουν ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά κατά αρχήν και στη συνέχεια θα επιδιώξουμε να ενταχθούν και πόλεις από όλη την Ευρώπη

Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκε και ο αδελφός της Μελίνας, Σπύρος Μερκούρης.

Ο Σπύρος Μερκούρης, χαιρέτησε την προσπάθεια της Αυτοδιοίκησης και εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσει η πρωτοβουλία αυτή να κινητοποιήσει και τις 19 επιτροπές που είχαν συσταθεί σε διεθνές επίπεδο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Δημοφιλή