Ποινική δίωξη εναντίον των Δημάρχων Χαλανδρίου και Ζωγράφου για τον επανέλεγχο των συμβάσεων

Δίωξη κατα των Δημάρχων Χαλανδρίου και Ζωγράφου γιατί μπλόκαραν τις απολύσεις
Eurokinissi

Στον ανακριτή θα οδηγηθούν την επόμενη Παρασκευή οι Δήμαρχοι Χαλανδρίου και Ζωγράφου, καθώς η Εισαγγελία αποφάσισε να προχωρήσει σε άσκηση δίωξης εναντίον τους λόγω της άρνησης τους να επιτρέψουν τον επανέλεγχο των συμβάσεων που θα έθετε πολλούς εργαζομένους σε άμεσο κίνδυνο απόλυσης.

Η δίωξη σε βάρος των δύο δημάρχων αφορά τα αδικήματα της απείθειας κατ' εξακολούθηση.

Οι ίδιοι οι Δήμαρχοι υπεραμύνονται της απόφασης τους να μην επιτρέψουν την είσοδο στους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης, επικαλούμενοι κατ' αρχήν την αντισυνταγματικότητα του ελέγχου και ότι βρέθηκαν σε σύγκρουση καθηκόντων.

«Στην ουσία επρόκειτο για σύγκρουση καθηκόντων», λέει ο Σίμος Ρούσσος, Δήμαρχος Χαλανδρίου. «Ο επανέλεγχος των συμβάσεων, με κριτήρια διαφορετικά από αυτά που όριζε το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου, γινόταν για να βρεθούν τα κεφάλια που ζητούσε η τρόικα για τις απολύσεις. Ως Δήμαρχος δεν μπορούσα να συναινέσω στην διάλυση των υπηρεσιών του Δήμου. Το μισό περίπου προσωπικό είναι εργαζόμενοι με συμβάσεις που είχαν γίνει αορίστου χρόνου με το συγκεκριμένο Π.Δ. Μιλάμε για την καθαριότητα, τους παιδικούς σταθμούς, όλες τις νευραλγικές υπηρεσίες του Δήμου».

Το θέμα του επανελέγχου των συμβάσεων που μετατράπηκαν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου το 2005, είχε εξελιχθεί σε μείζονα αντιπαράθεση μεταξύ των Δημάρχων, της Ρένας Δούρου και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ανάμεσα στους διαφωνούντες ήταν και δήμαρχοι που είχαν υποστηριχτεί από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, οι Δήμοι στους οποίους διατάχθηκε ο έλεγχος, ελέγχονταν όλοι από δημάρχους που είχαν εκλεγεί με αριστερά κόμματα.

Οι διαφωνούντες είχαν τότε υποστηρίξει ότι ακόμα κι αν υπάρχουν εργαζόμενοι που στο επίμαχο χρονικό διάστημα 2002-2004 τους έλειπαν κάποιες ημέρες, είναι παράλογο και ανήθικο να μην αναζητούνται ευθύνες από όσους τυχόν ενέκριναν την όποια παρατυπία, δηλαδή τα τότε δημοτικά ή υπηρεσιακά συμβούλια και το βάρος να πέφτει αποκλειστικά στον πιο αδύναμο πόλο, στον εργαζόμενο, πελάτη σε ομηρεία.

Δημοφιλή