ΣΥΡΙΖΑ: Σε «λογική» διαχείρισης της ήττας ο Σαμαράς. «Στενά» κομματική επιλογή ο Δήμας

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σαμαράς διαχειρίζεται μια αξιοπρεπή ήττα. «Στενά» κομματική επιλογή ο Δήμας
sooc/tsakalidis k.

Σε «λογική» διαχείρισης της επικείμενης ήττας, υποστηρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ πως κινείται πλέον ο Αντώνης Σαμαράς μετά και την «στενά κομματική υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα», σημειώνοντας πως η χώρα οδηγείται σε εθνικές κάλπες στις οποίες όμως και πάλι ο πρωθυπουργός θα βγει ηττημένος.

Υπό αυτό το πρίσμα, ξεκινούν πλέον και επίσημα στην Κουμουνδούρου οι προεκλογικές προετοιμασίες, αρχής γενομένης από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 4μμ. Στο τραπέζι οι επαφές με ανεξάρτητους και κόμματα ενώ αξίζει να σημειωθεί πως κατά την άτυπη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον εκπρόσωπο Τύπου, Πάνο Σκουρλέτη, τονίστηκε πως οι επαφές με τη Δημοκρατική Αριστερά συνεχίζονται αλλά απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε άλλο σχόλιο σχετικά με την τελική μορφή αυτής της συνεργασίας. Στην Κουμουνδούρου πάντως, φαίνεται να μην πείθονται περί πιθανής υποψηφιότητας του Φώτη Κουβέλη, στην τρίτη κατά σειρά ψηφοφορία για την εκλογή ΠτΔ.

Αυτό πάντως που έχει ιδιαίτερη αξία είναι οι απαντήσεις της Κουμουνδούρου, σχετικά το τι θα πράξει στην περίπτωση που όντως η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες κάλπες και ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει κυβέρνηση, σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει προς τους δανειστές και με δεδομένες τις υποχρεώσεις που υπάρχουν. «Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τους όρους έναρξης της διαπραμάτευσης που θα ξεκινήσει την αμέσως επόμενη ημέρα από τις εκλογές».

Αναξιόπιστος ο Αντώνης Σαμαράς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό

Στην Κουμουνδούρου, όπως τονίστηκε κατά την άτυπη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, υποστηρίζουν πως η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα είναι «στενά κομματική» γεγονός που ενισχύει την αρχική εκτίμηση του κόμματος πως η κυβέρνηση δεν θα συγκεντρώσει τον αριθμό των 180 βουλευτών. Σε συνδυασμό δε με την όλη επίσπευση της διαδικασίας της προεδρικής εκλογής, επιμένουν πως μόνο στόχος της κυβέρνησης είναι να «πάει σε μια αξιοπρεπή και διαχειρίσιμη ήττα». Σε κάθε περίπτωση βέβαια, όπως τονίζουν, το πρόσωπο του υποψηφίου έχει ελάχιστη σημασία στην συγκεκριμένη περίοδο καθώς το μόνο δίλημμα είναι «μνημόνιο με Σαμαρά» ή «εφαρμογή του εναλλακτικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ» το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από την πρώτη κιόλας ημέρα μετά τις εκλογές. Ειδικότερα δε για τον κ.Αντώνη Σαμαρά σπεύδουν να θυμίσουν τη δήλωση Σόιμπλε και τον παραλληλισμό με τον Γιώργο Παπανδρέου…Στο πλαίσιο δε της στοχοποίησης του Πρωθυπουργού, τονίζουν πως αποδεικνύεται αναξιόπιστος τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και αδύναμος να διαπραγματευτεί, ενώ η όλη στάση του αποβαίνει σε βάρος των συμφερόντων της χώρας.

Ετοιμάζονται για «βρώμικο» πόλεμο

Παράλληλα, στον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν έτοιμοι στην πορεία προς τις εθνικές πλέον κάλπες, να δεχθούν σκληρές επιθέσεις ακόμη και για θέματα ήσσονος σημασίας τα οποία πιστεύουν πως η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να φέρει υπό ένα παραμορφωτικό πρίσμα στην δημοσιότητα. Ειδικές αναφορές μάλιστα κάνουν και στην αξιοποίηση συγκεκριμένων αρνητικών δημοσιευμάτων στον ξένο Τύπο τα οποία όπως τονίζουν προβάλλονται προκειμένου να τρομάξουν ουσιαστικά τον κόσμο. «Οι αγορές όμως θέλουν αυτά που θέλουν αλλά δεν σημαίνει πως θα πρέπει να επιτραπεί να καθορίσουν τα πολιτικά πράγματα».

Ειδικότερα δε σε ότι αφορά τις κινήσεις που αναμένει η Κουμουνδούρου αυτό το διάστημα από την κυβέρνηση, η γενική εκτίμηση είναι πως θα προσπαθήσει να αλλοιώσει την ατζέντα του πολιτικού διαλόγου «είτε ξυπνώντας ορισμένα ανακλαστικά της κοινωνίας είτε κάνοντας χρήση αυτών των αρνητικών δημοσιευμάτων και επενδύοντας στη ρητορική της καταστροφολογίας».

Εξάλλου, ακόμη και η ίδια η καταφυγή στην πρόωρη προεδρική εκλογή δεν αποσκοπεί, όπως έχουν κατ’ επανάληψη υποστηρίξει στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά στην απόκρυψη του ουσιαστικού περιεχομένου των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση προς τους δανειστές. Στην Κουμουνδούρου μάλιστα «θυμίζουν» με νόημα πως το περιεχόμενο του mail του υπουργού Οικονομίας προς τους δανειστές ουδέποτε διαψεύστηκε.

Δημοφιλή