ΔΙΕΘΝΕΣ
11/12/2014 14:15 EET | Updated 11/12/2014 19:30 EET

Τρομερά βασανιστήρια της CIA στην Πολωνία εν γνώσει του Τζωρτζ Μπους (βίντεο)

John Moore via Getty Images
GUANTANAMO BAY, CUBA - OCTOBER 27: (EDITORS NOTE: Image has been reviewed by U.S. Military prior to transmission.) A detainee stands at an interior fence inside the U.S. military prison for 'enemy combatants' on October 27, 2009 in Guantanamo Bay, Cuba. Although U.S. President Barack Obama pledged in his first executive order last January to close the infamous prison within a year's time, the government has been struggling to try the accused terrorists and to transfer them out ahead of the dead

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τα βασανιστήρια της CIA σε υπόπτους για τρομοκρατία. Ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας Aleksander Kwasniewski αποκαλύπτει πως η χώρα του είχε αμερικανική βάση όπου βασανίζονταν κρατούμενοι εν γνώσει του Μπους.

Ο Aleksander Kwasniewski, πρόεδρος της Πολωνίας από το 1995 μέχρι το 2005, με το που δημοσιεύθηκε η έκθεση, έσπευσε να δηλώσει πως η CIA βασάνιζε κρατούμενους επί πολωνικού εδάφους χωρίς να ενημερώσει τις κρατικές αρχές της Πολωνίας. Μάλιστα εξέφρασε ο ίδιος τα προσωπικά του παράπονα στον πρόεδρο Μπους για το θέμα αυτό.

O Kwasniewski δήλωσε πως μετά την επίθεση στους δίδυμους πύργους η Πολωνία συμφώνησε σε αντι-τρομοκρατική συνεργασία με τις ΗΠΑ αλλά δεν είχε ιδέα για τα βασανιστήρια που έλαβαν χώρα στο δικό της έδαφος με πιθανά μέλη της Αλ Κάιντα.

«Το το 2003 οι Αμερικανοί διεξήγαγαν τις δραστηριότητές τους με τέτοια μυστικότητα, ώστε να εγείρουν την ανησυχία μας» είπε ο πρώην πρόεδρος. «Είπα στον Μπους οτι αυτή η συνεργασία πρέπει να σταματήσει αμέσως και έτσι τελείωσε.

Σύμφωνα με τον Kwasniewski, ο πρόεδρος Μπους επέμεινε πως οι μέθοδοι της CIA παρέχουν «σημαντικά οφέλη στον τομέα της ασφάλειας», μια αξίωση που αμφισβητείται από την έκθεση.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τιμώρησε την Πολωνία τον Ιούλιο για συνενοχή σε βασανιστήρια στο έδαφός της, ενός Παλαιστινίου και ενός Σαουδάραβα, οι οποίοι μετά κατέληξαν στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο.

Δείτε το στρατόπεδο:

πηγή: abc.net

Sponsored Post