ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11/12/2014 13:28 EET | Updated 11/12/2014 15:25 EET

ΔΝΤ: Πρόθεση για επιστροφή στην Αθήνα τον Ιανουάριο

Joe Athialy/Flickr

Η «διαπραγματευτική αποστολή» του ΔΝΤ αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα μέσα στον Ιανουάριο, με στόχο την «επιτυχή ολοκλήρωση» της έκτης αξιολόγησης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μάρεϊ, σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Ειδικότερα, ο κ. Μάρεϊ δήλωσε ότι «περιμένουμε ότι θα επιστρέψουμε με τη διαπραγματευτική αποστολή τον Ιανουάριο. Πρόθεσή μας είναι να επιστρέψουμε στην Αθήνα τον Ιανουάριο».

Ο κ. Μάρεϊ δεν θέλησε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τις πολιτικές εξελίξεις, επανέλαβε ότι το ΔΝΤ συνεργάζεται με τις ελληνικές Αρχές για την «επιτυχή ολοκλήρωση» της έκτης αξιολόγησης και ότι στην Αθήνα βρίσκονται τεχνικά κλιμάκια.

Σε ερώτημα που αφορούσε τη «μετεξέλιξη» της σχέσης της Ελλάδας με το ΔΝΤ, ο κ. Μάρεϊ ανέφερε ότι «διαισθανόμαστε πως οι ελληνικές αρχές προτίθενται να ζητήσουν το υφιστάμενο πρόγραμμα να καταστεί προληπτική γραμμή», προσθέτοντας ότι οι αρχές (της Ελλάδας) δεν έχουν υποβάλει «επίσημο αίτημα» και ότι αυτό που προκύπτει από τις επαφές με Έλληνες αξιωματούχους είναι πως μετά την ολοκλήρωση της 6ης αξιολόγησης η Ελλάδα θα υποβάλει σχετικό αίτημα.

Ερωτηθείς για την «προληπτική γραμμή στήριξης», υποστήριξε ότι στις πιο πολλές περιπτώσεις χωρών που έχουν προγράμματα-δανειακές συμφωνίες με το ΔΝΤ και «επανακτούν» την σχέση τους με τις αγορές, τα προγράμματα μετατρέπονται σε «προληπτική χρηματοδοτική γραμμή» και ότι σε μια τέτοια εξέλιξη τα χρήματα του ΔΝΤ λειτουργούν ως «ανάχωμα» αν τα χρειαστεί η χώρα.

Σε ερώτηση για τις «πολιτικές εξελίξεις» και «αν θα μπορούσαν να ματαιώσουν» την επιστροφή της αποστολής στην Αθήνα, επανέλαβε ότι «στόχος μας είναι να επιστρέψουμε στην Αθήνα τον Ιανουάριο» και αρνήθηκε να σχολιάσει το αν η αποστολή του ΔΝΤ θα επηρεαστεί από το ενδεχόμενο «προκήρυξης πρόωρων εκλογών».

Και σε άλλες ερωτήσεις που αφορούν τα θέματα των συζητήσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόικας και κυρίως για τη δημοσιονομική πτυχή, ο κ. Μάρεϊ επεσήμανε ότι «οι δημοσιονομικές πολιτικές είναι ένα σημαντικό ζήτημα της διαπραγμάτευσης».

Σε ερώτηση αν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενημέρωσε για τις «πολιτικές πρωτοβουλίες» του τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει «σχετική επικοινωνία» και ούτε αν στελέχη του ΔΝΤ έχουν επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Τέλος, για τις εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο στην Ελλάδα και σε ερώτηση κατά πόσο μπορεί να λειτουργήσουν «αποσταθεροποιητικά» για την οικονομία, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ έκανε λόγο για «συνήθη μεταβλητότητα» σε χώρες όπου γίνονται εκλογές.

Σημειώνεται ότι η Σούζαν Σάντλερ, πρώην αναπληρώτρια διευθυντής του τμήματος Ευρώπης του ΔΝΤ, δήλωσε σε συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ» ότι το ΔΝΤ θα έπρεπε να είχε επιμείνει αμέσως, από το καλοκαίρι του 2010, στη διακοπή από την Αθήνα της αποπληρωμής παλιού χρέους και στη διαπραγμάτευση με όλους τους δανειστές μιας διαγραφής χρέους- και μάλιστα άμεσα.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsoed Post