ΔΙΕΘΝΕΣ
11/12/2014 10:36 EET | Updated 11/12/2014 12:40 EET

Νέος δήμαρχος στο Βερολίνο

Felix Zahn/DPA
The German Reichstag inBerlin, Germany, 09 December 2014. Photo:FELIXZAHN/dpa

Με 3,5 εκατομμύρια κατοίκους, το Βερολίνο που μόλις γιόρτασε τα 25 χρόνια της πτώσης του Τείχους, έχει καινούργιο δήμαρχο.

Ο σοσιαλδημοκράτης Μίχαελ Μίλερ εξελέγη σήμερα δήμαρχος του Βερολίνου και διαδέχεται τον Κλάους Βόβεραϊτ, ο οποίος παραιτήθηκε ύστερα από 13 χρόνια θητείας εξαιτίας ενός φιάσκου με το νέο αεροδρόμιο της γερμανικής πρωτεύουσας.

Αφού έλαβε το χρίσμα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) τον Οκτώβριο, ο 50χρονος Μίλερ έλαβε 87 ψήφους βουλευτών του Βερολίνου, πόλη που έχει το καθεστώς περιφερειακού κρατιδίου, ενώ 58 βουλευτές τον καταψήφισαν και ένας απείχε.

Σε ηλικία 17 ετών ο Μίλερ εντάχθηκε στο SPD, του οποίου ήταν επικεφαλής στο παράρτημα του Βερολίνου από το 2001 έως το 2011. Ο Μίλερ δεν διαθέτει το χάρισμα του προκατόχου του, του επί 13 χρόνια εμβληματικού δημάρχου Βόβεραϊτ, ο οποίος συνέβαλε να κάνει το Βερολίνο μια «πρωτεύουσα φτωχή αλλά σέξι», σύμφωνα με την αγαπημένη του έκφραση.

Συνεργάτης του Βόβεραϊτ, ο νέος δήμαρχος ήταν μέχρι σήμερα υπεύθυνος για την ανάπτυξη της πόλης από το 2011. Ο απολογισμός του έργου του δείχνει μέτριος, με τα ενοίκια σε ραγδαία αύξηση σε ορισμένες συνοικίες και ένα σχέδιο αξιοποίησης του εγκαταλελειμμένου αεροδρομίου Τέμπελχοφ να έχει απορριφθεί με δημοψήφισμα από τους κατοίκους της γερμανικής πρωτεύουσας.

Λεπτός, με σκούρα ξανθά μαλλιά και διοπτροφόρος, ο Μίλερ που κατάγεται από το δυτικό Βερολίνο έχει παραδεχτεί ότι δεν έχει την λαμπερή κοινωνική ζωή του Βόβεραϊτ, ο οποίος είναι γνωστός για την αδιάλειπτη συμμετοχή του στα βερολινέζικα πάρτι και τις ξέφρενες βραδιές της πόλης.

Δηλωμένος ομοφυλόφιλος, ο Βόβεραϊτ έγινε επίσης είδωλο της κοινότητας των γκέι και των λεσβιών, η οποία του οργάνωσε αποχαιρετιστήριο πάρτι στο δημαρχείο χθες βράδυ, οι συνδαιτυμόνες κρατούσαν σημαίες του ουράνιου τόξου και τον ευχαρίστησαν που προώθησε την υπόθεσή τους.

Το Βερολίνο, οι κάτοικοι του οποίου είναι στη μεγάλη πλειονότητά τους ενοικιαστές, έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στη Γερμανία, με 10,4% άνεργους τον Νοέμβριο, έναντι του εθνικού μέσου όρου 6,3% σύμφωνα με πρωτογενή δεδομένα.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)