ΔΙΕΘΝΕΣ
11/12/2014 10:07 EET

Ο Πάπας «ρίχνει το γάντι» στις επιχειρήσεις που εκμεταλλέυονται εργαζομένους

Jeff Roberson/AP
Protesters march inside Chesterfield Mall Friday, Nov. 28, 2014, in Chesterfield, Mo. The crowd disrupted holiday shopping at several locations on Friday amid a protest triggered by a grand jury's decision not to indict the police officer who fatally shot Michael Brown in nearby Ferguson. (AP Photo/Jeff Roberson)

Καθώς πλησιάζει ο Ιανουάριος και οι εκπτώσεις των καταστημάτων, ο Πάπας Φραγκίσκος θα πραγματοποιήσει έκκληση στους αγοραστές να μην αγοράσουν προϊόντα που έχουν δημιουργηθεί από «μοντέρνους σκλάβους».

Στην ομιλία που θα κάνει την Πρωτοχρονιά του 2015 με τίτλο «Όχι άλλο σκλάβοι, μόνο αδερφοί και αδερφές» ο Πάπας θα παροτρύνει τους καταναλωτές να σκαφτούν καλά πριν προχωρήσουν στην αγορά αντικειμένων που έχουν παραχθεί από την εκμετάλλευση άλλων ανθρώπων.

Το κείμενο αναφέρεται «στην αυξανόμενη μάστιγα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, ένα αποτρόπαιο φαινόμενο που καλύπτει τα πάντα, από την καταναγκαστική πορνεία στο παιδιών στρατιωτών και καταναγκαστικής εργασίας στα εργοστάσια».

Ο Πάπας Φραγκίσκος προειδοποιεί πως η κύρια πηγή της δουλείας είναι «η διαφθορά των ανθρώπων που είναι πρόθυμοι να κάνουν οτιδήποτε για οικονομικό κέρδος». Σύμφωνα με την ομιλία του, οι επιχειρήσεις «έχουν καθήκον να γνωρίζουν πως οι μορφές υποταγής ή εμπορίας ανθρώπων δεν βρίσκουν το δρόμο τους στην αλυσίδα διανομής».

Η ομιλία τολμά να ρίξει το γάντι στην πολιτεία που γνωρίζει αλλά δεν πράττει τίποτε και πολλές φορές μάλιστα υποστηρίζει την σύγχρονη «σκλαβιά». Ο ίδιος σημειώνει ότι η καταναγκαστική εργασία η εμπορία μοντέρνων σκλάβων «απαιτεί τη συνενοχή των μεσαζόντων», δηλαδή «το προσωπικό επιβολής του νόμου (αστυνομία), κρατικών αξιωματούχων και πολιτικών και στρατιωτικών οργάνων».

Ο Πάπας στην ομιλία του δηλώνει επίσης πως οι σκέψεις του βρίσκονται στουν πρόσφυγες και τους μετανάστες που «στερούνται της ελευθερίας τους» και που προκειμένου να είναι νόμιμοι, ανέχονται απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας», όπως επίσης και στους σκλάβους του σεξ, κάθε ηλικίας.

Σύμφωνα με τoν Δείκτη Πακόσμιας Δουλείας 2014, περίπου 36 εκατομμύρια άντρες, γυναίκες και παιδιά είναι μοντέρνοι δούλοι.

πηγη: The Holly See