ΔΙΕΘΝΕΣ
11/12/2014 13:12 EET | Updated 11/12/2014 13:29 EET

Πολωνία: «Άνευ προηγουμένου» η ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα στη Βαλτική

Dmitry Terekhov/Flickr
Φωτογραφία αρχείου

«Άνευ προηγουμένου» χαρακτήρισε η πολωνική κυβέρνηση τη ρωσική αεροναυτική δραστηριότητα στη Βαλτική αυτή την εβδομάδα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Τομάζ Σιεμόνιακ, δήλωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας ήταν διεθνή ύδατα και εναέρια χώρο, και ότι η χώρα που επηρεάστηκε περισσότερο ήταν η Σουηδία.

ΝΑΤΟϊκά στρατιωτικά αεροσκάφη περιπολούν τους ουρανούς της Βαλτικής, παρακολουθώντας τη ρωσική αεροπορική δραστηριότητα.

Ο κ. Σιεμόνιακ δήλωσε ότι η Ρωσία «δεν ετοιμάζεται να επιτεθεί» αλλά δοκιμάζει τις άμυνες του ΝΑΤΟ, κάτι το οποίο δεν βοηθά στη δημιουργία κλίματος καλών σχέσεων και εμπιστοσύνης.

Μιλώντας στον πολωνικό τηλεοπτικό σταθμό TVN24, ανέφερε ότι δεν υπάρχει λόγος να τεθούν οι πολωνικές ένοπλες δυνάμεις σε κατάσταση συναγερμού.

Το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία κατηγορούν τη Ρωσία για υπόθαλψη των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία και την υποστήριξη των φιλορώσων ανταρτών με στρατεύματα και βαρύ οπλισμό. Η Ρωσία αρνείται αυτές τις κατηγορίες, αλλά παραδέχεται ότι Ρώσοι «εθελοντές» βοηθούν τους αντάρτες.

Περιστατικά που αναφέρθηκαν πρόσφατα στην περιοχή ήταν μια «στενή επαφή» ρωσικού μαχητικού με νορβηγικό αεροσκάφος, καθώς και «ασυνήθιστα έντονη» ρωσική δραστηριότητα – σύμφωνα με τη φινλανδική πολεμική αεροπορία- πάνω από τη Βαλτική και τον Φινλανδικό Κόλπο, με πτήσεις που περιελάμβαναν βομβαρδιστικά, μαχητικά και μεταγωγικά να κινούνται μεταξύ της ρωσικής ενδοχώρας και του θύλακα του Καλίνινγκραντ (μεταξύ Λιθουανίας και Πολωνίας). Επίσης, το ΝΑΤΟ ανέφερε επανειλημμένες αναχαιτίσεις ρωσικών αεροσκαφών στη Βαλτική.

Σημειώνεται ότι σε μελέτη του European Leadership Network (think tank με έδρα στο Λονδίνο) αναλύονται 40 περιστατικά μέσα στους τελευταίους μήνες, περιλαμβανομένων 11 τα οποία χαρακτηρίζονται «επιθετικότερης ή ασυνήθιστα προκλητικής φύσης».

Sponsored Post