Μελέτη: Οι φτωχότεροι πανεπιστημιακοί στην Δυτική Ευρώπη είναι οι Έλληνες

Μελέτη: Οι φτωχότεροι πανεπιστημιακοί στην Δυτική Ευρώπη είναι οι Έλληνες
Eurokinissi

Τις χαμηλότερες αποδοχές στην Ευρώπη απολαμβάνουν οι Έλληνες πανεπιστημιακοί καθηγητές με την Ελλάδα να κατατάσσεται στην τελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες της δυτικής Ευρώπης ενώ βρίσκεται λίγο πιο πάνω στη λίστα από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα με τη μελέτη του κ. Χαράλαμπου Φείδα, αναπληρωτή καθηγητή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καταρρίπτεται ο μύθος για τη δυνατότητα απολαβής χρημάτων από άλλες πηγές.

Οι καλύτερα μισθοί παρέχονται σε καθηγητές στην Ιρλανδία, την Κύπρο, την Ολλανδία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Δανία και την Ιταλία ενώ χαμηλοί είναι οι μισθοί σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Λιθουανία.

Πιο συγκεκριμένα, οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές ενός πανεπιστημιακού καθηγητή κυμαίνονται από περίπου 1.200 ευρώ για την εισαγωγική βαθμίδα του λέκτορα (η οποία έχει πια καταργηθεί) με ένα έτος υπηρεσία, παντρεμένου χωρίς παιδιά, έως 1.890 ευρώ για τη βαθμίδα του καθηγητή με 20 έτη υπηρεσία, παντρεμένου με δύο παιδιά. Στη φάση της εξόδου από την υπηρεσία (καθηγητής με υπηρεσία 30 ετών) ο καθαρός μισθός δεν ξεπερνά τα 2.120 ευρώ. Μεγάλο μέρος (31%-36%) των μεικτών αποδοχών των πανεπιστημιακών δίνονται με τη μορφή επιδομάτων.

Στην μελέτη με τίτλο Η κατάσταση των μισθών των καθηγητών πανεπιστημίου στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της τριετίας 2010-2013, στις καθαρές αποδοχές των πανεπιστημιακών έχουν επιβληθεί μειώσεις από 23 έως 31%, ενώ εάν συνυπολογιστεί και η κατάργηση των δώρων η συνολική μείωση στις καθαρές αποδοχές ανέρχεται στο 29% - 38%.

Επίσης διακρίνεται μισθολογική αναντιστοιχία μεταξύ των πανεπιστημιακών και των άλλων λειτουργών του Δημοσίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μισθοί των πανεπιστημιακών καθηγητών υπολείπονται σημαντικά αυτών των δικαστικών κατά 48% - 60%, ανάλογα τη βαθμίδα.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι διευθυντής λυκείου με 30 χρόνια υπηρεσία λαμβάνει περίπου τις ίδιες αποδοχές με έναν καθηγητή πανεπιστημίου με 20 χρόνια υπηρεσία, ενώ ένας εκπαιδευτικός μέσης εκπαίδευσης με 20 χρόνια λαμβάνει περίπου τις ίδιες αποδοχές με έναν αναπληρωτή καθηγητή με 12 έτη.

Δημοφιλή