ΕΙΔΗΣΕΙΣ
12/12/2014 06:04 EET | Updated 12/12/2014 06:23 EET

Κοινή επίσκεψη στο Νίκο Αναστασιάδη σχεδιάζουν Βενιζέλος-Τσαβούσογλου

sooc/ Konstantinos Tsakalidis

Πρόταση να επισκεφθούν μαζί τον Νίκο Αναστασιάδη, όταν επιστρέψει στην Κύπρο, μετά την ανάρρωσή του από την Αμερική, διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Ο κ.Ευάγγελος Βενιζέλος υποδέχθηκε θετικά την πρότασή του, την οποία χαρακτήρισε «πολύ καλή ιδέα» κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχαν, στο περιθώριο της Συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, στη Θεσσαλονίκη.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τα βήματα αποκλιμάκωσης που πρέπει να γίνουν ως προς το Κυπριακό και ο κ. Βενιζέλος έθεσε το ζήτημα της απομάκρυνσης του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» από την περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ, επισημαίνοντας ότι η παρουσία του αποτελεί βάναυση παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, μια εβδομάδα μετά την πραγματοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, στην Αθήνα, και η παρουσία του κ. Τσαβούτογλου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα στη Θεσσαλονίκη δείχνει τη διάθεση που υπάρχει από την πλευρά της Άγκυρας. Οι δύο υπουργοί σχολίασαν και τη θετική ανταπόκριση που βρήκε η ελληνοτουρκική συνάντηση στην Αθήνα στα δημοσιεύματα του Τύπου στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον κ. Τσαβούσογλου για το ταξίδι του στη Γερμανία και τη συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε. Με τον Τούρκο ομόλογο του συζήτησαν για τις περιφερειακές εξελίξεις και το πρόβλημα των τζιχαντιστών.

Οι εργασίες της Συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΟΣΕΠ ολοκληρώνονται το μεσημέρι. Ο κ. Τσαβούσογλου έχει εκφράσει την επιθυμία να επισκεφθεί το Γεντί Κουλέ, για να δει την πόλη της Θεσσαλονίκης από ψηλά. Στη συνέχεια θα αναχωρήσει αεροπορικώς για την Αλεξανδρούπολη και από εκεί θα μεταβεί στην Κομοτηνή, όπου θα έχει επαφές με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sponsored Post