ΔΙΕΘΝΕΣ
12/12/2014 02:55 EET

Την πάτησε η Greenpeace: Έκανε ζημιά σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

ASSOCIATED PRESS
Greenpeace activists stand next to massive letters delivering the message

Οι Γραμμές της Νάσκα είναι μία σειρά αρχαίων γεωγλυφικών στην έρημο Νάσκα του Περού και είναι ένα από τα πιο αινιγματικά και ανεξήγητα ευρήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Καλύπτουν μία έκταση μεγαλύτερη των 450 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Πρόκειται για 13.000 περίπου γραμμές που σχηματίζουν 800 περίπου σχέδια από τα πιο απλά γεωμετρικά σχήματα, μέχρι σχέδια λάμα, αραχνών, καρχαριών και μαϊμούδων.

Ακτιβιστές τις Greenpeace εισήλθαν στην απαγορευμένη περιοχή, δίπλα από το σημείο οπού απεικονίζεται ένα κολιμπρί, όπου τοποθέτησαν κίτρινο υφασμάτινο πανί δημιουργώντας μία επιγραφή που έλεγε: «Ώρα για αλλαγή! Το μέλλον είναι Ανανεώσιμο».

Αξιωματούχοι του Περού δήλωσαν πως οι ακτιβιστές έβλαψαν το μνημείο αφήνοντας πατημασιές και σχεδιάζουν να κινηθούν νομικά εναντίον της Greenpeace.

O αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού του Περού δήλωσε στο BBC: «Θα περπατήσετε εκεί και το αποτύπωμα πρόκειται να μείνει για εκατοντάδες ή χιλιάδες χρόνια. Οι τουρίστες βλέπουν το χώρο από τον αέρα, ή, σε σπάνιες περιπτώσεις, με ειδικά παπούτσια».

Η Greenpeace ζήτησε συγγνώμη αν η διαμαρτυρία στον ιστορικό χώρο προκάλεσε «ηθική ζημιά» στον Περουβιανό λαό. Δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση για να προσδιορίσει αν έγινε ζημιά στην περιοχή, και ότι θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν τις φωτογραφίες της διαμαρτυρίας στις εκστρατείες της. Έστειλε επίσης τον εκτελεστικό της διευθυντή Kumi Naidoo στη Λίμα να απολογηθεί αυτοπροσώπως στην κυβέρνηση του Περού.

πηγή: io9.com

Sponsored Post