ΕΙΔΗΣΕΙΣ
12/12/2014 14:06 EET | Updated 12/12/2014 14:06 EET

Αντιδράσεις Κατρούγκαλου για την επέμβαση Γιούνκερ στα εσωτερικά της Ελλάδας

Eurokinissi

'Εκπληξη και αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι πρωτοφανείς δηλώσεις του Προέρδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, πως πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ενδεχόμενες εθνικές εκλογές θα ήταν «ένα κακό αποτέλεσμα».

Είχε προηγηθεί η δήλωση στήριξης της εκπροσώπου της Κομισιόν Ανίκα Μπράιντχαρντ προς τον Έλληνα υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σταύρο Δήμα τον οποίο και χαρακτήρισε ως «συνειδητό ευρωπαίο».

Ο Ευρωβουλευτής της Αριστεράς Γιώργος Κατρούγκαλος απηύθυνε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία μεταξύ άλλων την ρωτά συμμερίζεται την επέμβαση του Προέδρου της στα εσωτερικά ενός κράτους μέλους.

Η Ερώτηση του Γιώργου Κατρούγκαλου

Σε πρόσφατη συνέντευξη του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, απεύθυνε προειδοποίηση για τις συνέπειες που θα είχε για την Ευρώπη και την Ελλάδα «ένα κακό αποτέλεσμα» στις ελληνικές εκλογές. Περαιτέρω, σε ερώτηση εάν, κατά τη γνώμη του, ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί «ακραία δύναμη» απάντησε ότι θα προτιμούσε μετά τις εκλογές να έχει να κάνει με «γνωστά πρόσωπα». Η τοποθέτηση αυτή έρχεται σε συνέχεια προηγούμενης επίσημης δήλωσης της εκπροσώπου της Επιτροπής κας Annika Breidthard (10.12.2014), η οποία είχε ως εξής: «Η απόφαση (του πρωθυπουργού Σαμαρά) βοηθά στο να ξεκαθαρίσουν οι αβεβαιότητες των αγορών. Αποτελεί ένα ισχυρό σήμα στην Ευρώπη ότι αποφάσισε να προτείνει ως υποψήφιο για την Προεδρία (της Ελληνικής Δημοκρατίας) το Σταύρο Δήμα, ένα πρώην επίτροπο και συνειδητό Ευρωπαίο».

Με δεδομένο ότι η Ελλάδα βρίσκεται, ουσιαστικά, σε προεκλογική περίοδο και, ούτως ή άλλως, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί ύψιστη θεσμική στιγμή κάθε κράτους μέλους, ερωτάται η Επιτροπή:

α) Συμμερίζεται την επέμβαση του Προέδρου της στις εσωτερικές πολιτικές διαδικασίες ενός κράτους μέλους;

β) Ποιο είναι το νομικό έρεισμα στις Συνθήκες παρόμοιας επέμβασης;

γ) Υπάρχει ιστορικό προηγούμενο κατά το οποίο η Επιτροπή να έχει υποστηρίξει τον προεκλογικό αγώνα πρώην Επιτρόπου για οποιοδήποτε αξίωμα;

Sponsored Post