ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12/12/2014 07:20 EET

Μαύρα σύννεφα στον προϋπολογισμό: Νέα τρύπα 1,2 δισ. ευρώ στα έσοδα

Menelaos Myrillas / SOOC

Νέα τρύπα 1,2 δισ. ευρώ δημιουργήθηκε στα έσοδα του προϋπολογισμού στο 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως έγραφε νωρίτερα η Huffpost τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 11μηνο του έτους αναδεικνύουν τον κίνδυνο να εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός του 2014 προκαλώντας νέο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης την ώρα που η τρόικα επιμένει για την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού για το 2015 τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ και ζητά νέα μέτρα.

Συγκεκριμένα τα καθαρά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 45,9 δισ. ευρώ, χαμηλότερα κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ έναντι του επικαιροποιημένου στόχου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών αυτό οφείλεται, στις υψηλότερες επιστροφές φόρων, κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ, στην καθυστέρηση εισροής ορισμένων πόρων στο σκέλος των εσόδων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ, καθώς και στην υστέρηση, περίπου κατά 650 εκατ. ευρώ, των φορολογικών εσόδων, κυρίως των φόρων εισοδήματος, εξαιτίας και της αβεβαιότητας που προκλήθηκε για το εύρος εφαρμογής του νέου πλαισίου ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκουρα, μέχρι χθες, οι επικυρωμένες αιτήσεις για ένταξη στη νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών με έως και 100 δόσεις ανήλθαν στις 73.878, το ύψος των ρυθμισμένων υποχρεώσεων περίπου στα 850 εκατ. ευρώ και οι εισπράξεις έναντι ρυθμισμένων υποχρεώσεων περίπου στα 34 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με τους άμεσους φόρους, τονίζεται ότι οι εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ κινούνται εντός στόχων, καθώς κατά τους 3 πρώτους μήνες είσπραξής του, αυτές ανήλθαν περίπου στα 1,5 δισ. ευρώ, ενώ και οι εισπράξεις από ΦΠΑ και ΕΦΚ καυσίμων ανακάμπτουν και, ειδικά το μήνα Νοέμβριο, ανήλθαν στα 730 εκατ. ευρώ περίπου, υπερβαίνοντας τους στόχους.

Παρά την σημαντική υστέρηση των εσόδων ο κρατικός προϋπολογισμός στο ενδεκάμηνο συνεχίζει να εμφανίζει πλεόνασμα ύψους 3,5 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ υψηλότερο κατά 660 εκατ. ευρώ από τον επικαιροποιημένο στόχο, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2,8 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Μάλιστα, το μήνα Νοέμβριο, το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στα 880 εκατ. ευρώ, έναντι 190 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Το έλλειμμα ανήλθε στα 1,9 δισ. ευρώ ή στο 1,0% του ΑΕΠ, έναντι επικαιροποιημένου στόχου για έλλειμμα 2,5 δισ. ευρώ ή 1,4% του ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι την αντίστοιχη περίοδο του 2013 το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού είχε διαμορφωθεί στα 3,2 δισ. ευρώ ή στο 1,7% του ΑΕΠ.

Μάλιστα, το μήνα Νοέμβριο, το ισοζύγιο ήταν πλεονασματικό, ύψους 590 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 200 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Οι πρωτογενείς δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 37 δισ. ευρώ, περίπου 2,2 δισ. ευρώ χαμηλότερα από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, και 1,1 δισ. ευρώ καλύτερα από τον επικαιροποιημένο στόχο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, κατά το ενδεκάμηνο του έτους, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, πραγματοποιήθηκαν αυξημένες δαπάνες, ύψους 490 εκατ. ευρώ για την καταβολή «κοινωνικού μερίσματος», 59 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης (το επίδομα διαμορφώθηκε στα 160 εκατ. ευρώ από 102 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο) και 47 εκατ. ευρώ για την αναπροσαρμογή των τρεχουσών αποδοχών των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, συμβάλλοντας, μεταξύ άλλων, και στην ανακοπή της πτωτικής πορείας της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Οι δαπάνες των τόκων εμφανίζονται μειωμένες κατά 540 εκατ. ευρώ από πέρυσι.

Τέλος, αυξημένο στα 4,6 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 15% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου είναι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.