ΔΙΕΘΝΕΣ
13/12/2014 18:20 EET | Updated 13/12/2014 18:20 EET

Λουξεμβούργο: Οι πρώτες διώξεις για τις διαρροές στο σκάνδαλο LuxLeaks

FREDERICK FLORIN via Getty Images
Members of the European Parliament hold placards during a voting session on a censure motion on the European Commission on November 27, 2014, in the European Parliament in Strasbourg, eastern France. The European Parliament rejected on November 27 a no confidence motion in Jean-Claude Juncker's European Commission over the 'Luxleaks' tax scandal. In a vote, 101 MEPs approved the censure motion filed by eurosceptic parties, 461 cast their ballots against it and 88 abstained, parliament president Martin Schulz said. AFP PHOTO / FREDERICK FLORIN (Photo credit should read FREDERICK FLORIN/AFP/Getty Images)

Κατηγορίες για κλοπή και διαρροή επιχειρηματικών μυστικών απήγγειλε δικαστής στο Λουξεμβούργο σε βάρος ενός πρώην υπαλλήλου της ελεγκτικής εταιρείας PricewaterhouseCoopers, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για τη διαρροή εγγράφων σχετικών με τις μυστικές φορολογικές συμφωνίες που πλέον αποκαλούνται Luxleaks.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρεται ότι στο πρόσωπο αυτό, που δεν κατονομάζεται, απαγγέλθηκαν και κατηγορίες για παραβίαση του επαγγελματικού απορρήτου και παράνομη πρόσβαση σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων. Ο κατηγορούμενος θεωρείται ύποπτος για την κλοπή χιλιάδων σελίδων εγγράφων που αφορούσαν τις μυστικές φορολογικές συμφωνίες, τις οποίες διοχέτευσε σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει την υπόθεση. Επίσης του απαγγέλθηκε κατηγορία για ξέπλυμα χρήματος, αλλά το γραφείο του εισαγγελέα δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Το παράρτημα της PricewaterhouseCoopers (PwC) στο Λουξεμβούργο δεν ήταν διαθέσιμο να σχολιάσει.

Οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις

Οι εισαγγελείς στο Λουξεμβούργο ξεκίνησαν έρευνα για το σκάνδαλο που έγινε γνωστό ως Luxleaks έπειτα από σχετική καταγγελία που κατέθεσε η PWC του Λουξεμβούργου τον Ιούνιο του 2012.

Η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων, η ICIJ, ανακοίνωσε τον Νοέμβριο ότι περισσότερες από 300 πολυεθνικές εταιρείες-μεταξύ των οποίων η Pepsi, η ΙΚΕΑ και η FedEx- έχουν εξασφαλίσει μυστικές συμφωνίες με το Λουξεμβούργο, επιτρέποντας σε πολλές από αυτές να μειώσουν τις συνολικές φορολογικές τους υποχρεώσεις, διατηρώντας παράλληλα μικρή παρουσία στο μικροσκοπικό δουκάτο της Κεντρικής Ευρώπης.

Η Σύμπραξη επικαλέστηκε έγγραφα, πολλά εκ των οποίων αφορούσαν πελάτες του παραρτήματος της PwC στο Λουξεμβούργο.

Αυτές οι εταιρείες εμφανίζονται να έχουν διοχετεύσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ μέσα από το Λουξεμβούργο και να έχουν εξοικονομήσει δισ. ευρώ σε φόρους, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε σχεδόν 28.000 σελίδες απόρρητων εγγράφων από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων και μία ομάδα περισσοτέρων των 80 δημοσιογράφων από 26 χώρες.

Μία άλλη έκθεση της ICIJ αυτή την εβδομάδα ανέφερε ότι η Walt Disney, η Koch Industries και άλλες εταιρείες προέβησαν σε τέτοιου τύπου συμφωνίες με το Λουξεμβούργο προκειμένου να γλιτώσουν εκατομμύρια σε φόρους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sponsored Post