ΚΟΙΝΩΝΙΑ
13/12/2014 05:38 EET | Updated 13/12/2014 05:38 EET

Σταθεροποίηση αλλά και επιφυλακή στον Έβρο

Eurokinissi
Φωτογραφία Αρχείου

Αν και η κατάσταση φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί, δεν υπάρχει εφησυχασμός, δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, καθώς οι αρχές της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης παραμένουν σε επιφυλακή για όγδοη συνεχόμενη ημέρα, μετά το σπάσιμο αναχώματος στο Ορμένιο, με αποτέλεσμα την προληπτική εκκένωση σπιτιών κοντά στην κοίτη του Έβρου.

Το ύψος της στάθμης των υδάτων του ποταμού παραμένει πάνω από τα έξι μέτρα. Οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, της Πολιτικής Προστασίας και άλλων φορέων, που παρέμειναν χθες βράδυ στο Ορμένιο συνεχίζουν τις εργασίες. Όπως επεσήμανε ο κ. Πέτροβιτς, το δεύτερο ανάχωμα που κατασκευάστηκε μέσα στο Ορμένιο κράτησε και το νερό δεν πέρασε στο χωριό.

Στο Ορμένιο πλημμύρισαν τρία υπόγεια σπιτιών και ορισμένες αποθήκες, πρόσθεσε ο κ. Πέτροβιτς, που παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη του φαινομένου.

Σημειώνεται ότι το ύψος της στάθμης των υδάτων βρίσκεται στα 6,30 μέτρα στο Πύθιο, με όριο συναγερμού τα 5,70 μέτρα και στα 6,90 μέτρα στο Πέταλο, με όριο συναγερμού τα έξι.

«Τα αναχώματα σε όλο το μήκος του ποταμού έχουν δεχθεί, επί οκτώ ημέρες, τεράστιες πιέσεις από ποσότητες υδάτων και είναι 'καταπονημένα'» σημείωσε ο κ. Πέτροβιτς. Συμπλήρωσε δε, ότι, το φαινόμενο παρακολουθείται σταθερά, ούτως ώστε οι Αρχές να επέμβουν σε περίπτωση που προκληθεί θραύση αναχώματος στον ποταμό.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, λόγω της αύξησης των νερών των ποταμών Έβρου, Άρδα και Ερυθροπόταμου από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, καλούνται όσοι έχουν αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες σε παρέβριες περιοχές να τις εγκαταλείψουν άμεσα και οι οδηγοί που κινούνται στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο να μην εξέρχονται του δικτύου και να μην πλησιάζουν πλημμυρισμένες εκτάσεις.

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)