Ελληνοϊταλική σπείρα εξαπατούσε επιχειρηματίες με τη βοήθεια απόστρατου αστυνομικού

Ελληνοϊταλική σπείρα εξαπατούσε επιχειρηματίες με τη βοήθεια απόστρατου αστυνομικού
Eurokinissi

Ως πρέσβης ή πρόξενος αφρικανικών χωρών, μέτοχος ή εκπρόσωπος εταιρείας που δραστηριοποιείται στην έκδοση δανείων εμφανιζόταν ο αρχηγός σπείρας που εξαπατούσε επιχειρηματίες, αποσπώντας οφέλη τουλάχιστον 110.400 ευρώ.

Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, συνελήφθησαν προχθές στην Αττική, πέραν του Έλληνα αρχηγού της σπείρας, ένας απόστρατος αστυνομικός (εμφανιζόταν ως εν ενεργεία αξιωματικός της αστυνομίας, απόστρατος της ΕΥΠ, αστυνομικός της Ιντερπόλ ή σωματοφύλακας) και μία γυναίκα, επίσης ημεδαπή. Επιπλέον αναζητούνται ένας Ιταλός και μία Ιταλίδα, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί, και άλλοι δύο Ιταλοί και ένας Έλληνας, αγνώστων στοιχείων. Σύμφωνα με την αστυνομία, η σπείρα δραστηριοποιούνταν με απάτες και εκβιασμούς σε βάρος επιχειρηματιών τουλάχιστον τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Σε βάρος των παραπάνω εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της εκβίασης και της απάτης.

Ειδικότερα, τον Ιούλιο καταγγέλθηκε από Έλληνα επιχειρηματία, ότι ο συλληφθείς αρχηγός και ο Ιταλός υπήκοος, που έχει ταυτοποιηθεί, τον εξαπάτησαν και του απέσπασαν το χρηματικό ποσό των 65.000 ευρώ, με το πρόσχημα υποτιθέμενης επένδυσης, που αφορούσε στην εισαγωγή σιδήρου, από την Ιταλία στην εγχώρια αγορά.

Η συναλλαγή δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, ενώ ο συλληφθείς ημεδαπός, τόσο προσωπικά, όσο και μέσω τρίτων ατόμων, απειλούσε και εκβίαζε τον επιχειρηματία, όταν αυτός αντιλήφθηκε την απάτη.

Όπως προέκυψε από την έρευνα επίσης, τον Ιούνιο του 2014, οι δύο παραπάνω δράστες, σε συνεργασία με τον απόστρατο

αστυνομικό, εξαπάτησαν δύο αλλοδαπούς, υπηκόους Κένυας, από τους οποίους απέσπασαν το χρηματικό ποσό των 55.000 δολαρίων, για υποτιθέμενη επένδυση στον κατασκευαστικό τομέα, ενώ με διάφορες μεθοδεύσεις κατάφεραν να τους αποσπάσουν άλλα 6.500 ευρώ.

Στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της σπείρας, για να δώσουν «αέρα» αληθοφάνειας στη δράση τους προέβαιναν σε τεχνάσματα όπως ταξίδια στην Ιταλία, «συνεργασίες» με Ιταλούς επιχειρηματίες κ.α. Από τον Ιανουάριο ως τον Ιούλιο του 2014 θεωρείται ότι αποκόμισαν οφέλη 110.400.

Οι «ρόλοι» των υπολοίπων

Ο Ιταλός που έχει ταυτοποιηθεί παρουσιαζόταν ως οδηγός του αρχηγού της σπείρας και ήταν άμεσος συνεργάτης του σε Ιταλία και Ελλάδα, ενώ η Ιταλίδα έπαιζε τον ρόλο διευθύντριας διαφόρων επιχειρήσεων στην Ιταλία, είχε διαμεσολαβητικό ρόλο και αναλάμβανε την εκτίμηση και τη σύνταξη των συμβολαιογραφικών πράξεων για τις υποτιθέμενες αγοραπωλησίες. Η Ελληνίδα που συνελήφθη παρουσιαζόταν ως σύζυγος του αρχηγού της σπείρας.

Άλλες περιπτώσεις απάτης/ απόπειρας

Την περίοδο 2011-2014 ο «αρχηγός», από κοινού με την Ιταλίδα, αποπειράθηκε να εξαπατήσει ημεδαπό επιχειρηματία, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα της ενέργειας, για υποτιθέμενη κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου και εξαγορά ξενοδοχειακής μονάδας.

Τον Φεβρουάριο του 2014, ο ίδιος μαζί με συνεργό του, αποπειράθηκε να εξαπατήσει Έλληνα, για υποτιθέμενη επένδυση, χωρίς να ολοκληρωθεί τελικά η συμφωνία. Δυο μήνες μετά (Απρίλιο 2014), ενεργώντας από κοινού με την Ιταλίδα, απέσπασε τελικά από τον ίδιο ημεδαπό 600 ευρώ, καθώς και αντίγραφο της άδειας λειτουργίας επιχείρησης του αδερφού του και του διαβατηρίου του, για υποτιθέμενη ίδρυση εταιρείας ανακύκλωσης μετάλλων (scrap), στο εξωτερικό.

Από το σπίτι και το γραφείο του αρχηγού της σπείρας κατασχέθηκε πλήθος επαγγελματικών καρτών, στις οποίες εμφανίζεται με διάφορες ιδιότητες (πρόεδρος ιδρύματος, κάτοχος δομικής κατασκευαστικής, ιατρός, διπλωμάτης κ.λπ.), πλήθος αεροπορικών εισιτηρίων και κρατήσεων μελών της οργάνωσης, από και προς την Ιταλία,έγγραφα με χειρόγραφες σημειώσεις, στις οποίες αναγράφονται χρηματικά ποσά και ονοματεπώνυμα διαφόρων ατόμων, έγγραφα που απεικονίζουν αρχαία νομίσματα και αντικείμενα κ.α.

Στο σπίτι του απόστρατου αστυνομικού επίσης βρέθηκαν δύο ελληνικά δελτία Ταυτότητας, με στοιχεία ατόμων που είχαν αποβιώσει, ένα περίστροφο με δύο γεμιστήρες και 260 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, σπρέι πιπεριού, πλαστή πινακίδα αυτοκινήτου και άλλα αντικείμενα.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι και στα δύο σπίτια βρέθηκαν εκτυπώσεις πινάκων ζωγραφικής, επώνυμων και μη καλλιτεχνών. Το φωτογραφικό υλικό, που αφορά στα αντικείμενα τέχνης θα αποσταλεί για έλεγχο σε αρμόδιους εκτιμητές της Εθνικής Πινακοθήκης, ενώ τα κατασχεθέντα νομίσματα θα αποσταλούν για εκτίμηση στο Νομισματικό Μουσείο.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν χθες στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Δημοφιλή