Μοσκοβισί: Δεν είμαστε ακόμη στο τέλος

Μοσκοβισί: Δεν είμαστε ακόμη στο τέλος
European economic and financial affairs, taxation and customs commissioner Pierre Moscovici speaks to the press in Rome on December 12, 2014. AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS (Photo credit should read GABRIEL BOUYS/AFP/Getty Images)
European economic and financial affairs, taxation and customs commissioner Pierre Moscovici speaks to the press in Rome on December 12, 2014. AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS (Photo credit should read GABRIEL BOUYS/AFP/Getty Images)
GABRIEL BOUYS via Getty Images

«Μήνυμα στήριξης, αλλά και αυστηρότητας» στέλνει ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής».

«Όταν ακόμα ήμουν υποψήφιος επίτροπος και είχα την ακρόασή μου υποσχέθηκα ότι η πρώτη μου επίσκεψη στην Ευρώπη θα ήταν στην Ελλάδα. Τώρα που το Eurogroup επιτέλους είπε ότι αυτά που έχουν γίνει είναι αρκετά για να δοθεί δίμηνη επέκταση του προγράμματος και επί της αρχής μια ευρωπαϊκή πιστωτική γραμμή, τώρα έχω τη βάση και μπορώ να στείλω το φιλικό μήνυμα στήριξης αλλά και αυστηρότητας, καθώς ακόμα δεν είμαστε στο τέλος της ιστορίας. Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν» δήλωσε σχετικά.

Ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε την άποψη ότι είμαι καλή η μικρή παράταση γιατί μετά «ακολουθεί το τέλος του προγράμματος και μετά η πιστοληπτική γραμμή στήριξης που είναι μια διαφορετική σχέση με τα ευρωπαϊκά όργανα και αυτό είναι καλό για τους Έλληνες».

Όσον αφορά στις προεδρικές εκλογές, δήλωσε ότι δεν μπορεί να ξέρει τι θα γίνει, υπογραμμίζοντας ότι «εγώ συνεργάζομαι με την κυβέρνηση». Ωστόσο, υπενθύμισε ότι ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ μέσω της εκπροσώπου του έστειλε μήνυμα ότι «σαφώς θα θέλαμε η τωρινή Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο και ο κ. Δήμας που ήταν επίτροπος είναι καλός άνθρωπος».

«Η αβεβαιότητα δεν αρέσει σε κανέναν, ούτε στις αγορές ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε σχετικά, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «και πάλι δεν παρεμβαίνουμε στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Η απόφαση για την προεδρική εκλογή αποτρέπει την Ελλάδα από μακρά περίοδο αβεβαιότητας

Παράλληλα, ο κ. Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», σχολίασε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προωθήσει την προηγούμενη εβδομάδα την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι «αποτελεί μια δημοκρατική επιλογή των ελληνικών αρχών και ειδικότερα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Αυτή η απόφαση για την ακρίβεια αποτρέπει την Ελλάδα από μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας, η οποία κάνει τις αγορές ανήσυχες».

Όπως δηλώνει ο κ.Μοσκοβισί, «η Ευρώπη έχει υποστηρίξει την Ελλάδα όσο αυτή συνεχίζει να εκσυγχρονίζει την οικονομία της Και η Ελλάδα, όμως, θα πρέπει να δείξει συνέχεια στη δέσμευσή της ως προς τη δημοσιονομική υπευθυνότητα και την ανάπτυξη - ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι ένα μήνυμα που θα μεταφέρω στις συναντήσεις μου με τις Αρχές της χώρας».

Όπως προσθέτει, «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις τελευταίες εβδομάδες έχει ξεκινήσει εντατικές συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Προσωπικά έχω μιλήσει πολλές φορές με τους Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελο Βενιζέλο, Μάριο Ντράγκι και Κριστίν Λαγκάρντ. Η προσέγγιση της Επιτροπής ήταν σταθερή, αλλά εποικοδομητική. Ανοιχτή αλλά αποφασιστική!. Στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί η τρέχουσα επανεξέταση το συντομότερο δυνατό, με μια αξιόπιστη, ισορροπημένη δέσμη μεταρρυθμίσεων και φορολογικών μέτρων για να συμβάλουμε στην ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης στην Ελλάδα και να εντείνουμε τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μοσκοβισί απορρίπτει κάθε συζήτηση σχετικά με την παραμονή ή όχι στο ευρώ: «Η Ελλάδα έχει περάσει από μια άνευ προηγουμένου προσαρμογή και προσπάθεια δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων. Η χώρα έχει ξεκάθαρα στρίψει από αυτή τη γωνία. Η Ελλάδα θα είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ε.Ε. Το επόμενο έτος, με 2,9% αύξηση του ΑΕΠ [...] ως αποτέλεσμα των παραπάνω, η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη δεν είναι πλέον ερώτημα όπως ήταν-για κάποιους-στο βάθος της κρίσης το 2011 και το 2012».

Δημοφιλή